Szokatlanul merész fotókon az 1920-as évek legszebb lányai

100 évvel ezelőtt még más idők jártak. Egy amerikai fotóművész, Alfred Cheney Johnston készítette ezeket – az akkoriban még merésznek számító – felvételeket, amelyeken még csak sejteni lehet, mit takar a modellek ruhája.

Talán pont ezért voltak annak idején izgalmasak az első fotómodellek fényképei, mert nagyon keveset mutattak meg, a hiányzó részleteket mindenkinek magának kellett odaképzelnie.

l1

Fotók, melyeket nem hoztak nyilvánosságra

Pontosan azt sem lehet tudni, hogy ki számára vagy mi célból készültek ezek a felvételek az 1920-as években. A fotográfus kísérletezett egy kicsit a fényképezőgépével? Vagy a kor egyik legnagyobb szórakoztatóipari vállalkozásának vezetője, a német származású Florenz (Flo) Ziegfeld megbízásából születtek ezek az erotikus fényképek?

Ziegfeld Model - Non-Risque - by Alfred Cheney Johnston. Restored by Nick and jane. Enjoy!

Fotó: Alfred Cheney Johnston

Elég későn, 1971-ben fedezték fel a titokzatos felvételeket egy padláson, amelyek a fotográfus hagyatékát képezték.

Scanned by Frederic. Reworked by Nick & jane for Dr. Macro's High Quality Movie Scans website: http://www.doctormacro.com. Enjoy!

A kor Victoria’s Secret modelljei

A fekete-fehér képeken a mai modelleket is meghazudtoló csáberővel néznek a kamera lencséjébe a 100 évvel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendő varieté színésznők, akik a színpadi munka mellett csaptak fel fotómodellnek, hiszen akkoriban nem volt könnyű egy nőnek eltartania magát, kénytelenek voltak több megbízást is elvállalni egyszerre.

Dorothy Knapp - 1920s - Ziegfeld by Alfred Cheney Johnston. Restored by Nick and jane for Dr. Macro's High Quality Movie Scans website: http://www.doctormacro.com/index.html. Enjoy!

Dorothy Knapp, aki a Miss America versenyen is indult. Ő volt az első nő, akivel az NBC szerződést kötött. (Fotó: Alfred Cheney Johnston)

A showbusiness ötlete Flo Ziegfeld feleségének, Anna Heldnek az agyából pattant ki, aki – mivel francia származású volt – ismerte az akkoriban oly népszerű párizsi kabarét, a Follies-Bergere-t. Anna mindig is azt mondta férjének:

“Flo, az amerikai lányok a legszebbek a világon. Ha szép ruhába öltözteted őket, akkor sokkal jobb lesz a műsorotok, mint a párizsi Folies-Bergere.”

Ziegfeld tehát tudta, mi a dolga, jó férjhez illően meg is fogadta felesége tanácsát. Hamarosan beindult a broadway-i műsora, a Follies, amit 1907-ben nyitott meg a New York-i Jardin de Paris színház padlásszínpadán.

l5

Myrna Darby nagyon korán meghalt, mindössze 21 éves volt. Csak találgatni lehet, mi lehetett az oka: erős depresszió egy reménytelen szerelem miatt vagy szívelégtelenség, ami egy európai körút során történt leégés és napszúrás következménye lehetett. Mindenesetre rengeteg csodálója akadt, a kórházi kezelését például az egyik nagy rajongója fizette ki.

Érdekes módon Ziegfeldnek nem elsősorban az számított, melyik színésznő hogy szerepelt a színpadon, hanem sokkal inkább az, hogyan tudott magassarkú cipőben járni.

Ma már nehéz lenne elképzelni, hogy mikor Ziegfeld a válogatáson leszerződtette az új szereplőket, olyan is volt, hogy meg se nézte az arcukat, kizárólag a lábukat bámulta.

“Egy nő nem attól lesz szexis, ahogy kinéz, hanem attól, ahogy jár.”

l6

Ziegfeld feleségének végül igaza lett: a csodálatos szépségű lányok műsora óriási sikert aratott

Az 50 tagú kórus minden nap fellépett. Annyira kedvelte őket a közönség, hogy Flo Ziegfeld külön kis kalapácsokat is bekészített a nézőtérre, hogy azzal kalapáljanak a nézők, ha tetszik nekik a műsor, mert a sok tapsolástól sokuknak megfájdult a keze.

A műsor sikeréhez az is hozzájárult, hogy Ziegfeld rettenetesen jól értett ahhoz, hogy csináljon magának ingyen reklámot. Mindenkinek azt mesélte, hogy felesége minden áldott nap friss tejben fürdik otthon, ez a szépségének a titka. Majd azt is hozzátette, hogy sokszor bizony vissza kell küldenie a tejet, mert az megromlik az úton. Erre a helyi tejtermelő beperelte Ziegfeldet rágalmazás gyanújával, amiből aztán a helyi lapok óriási botrányt csináltak. Az ingyen reklám jól jött Ziegfeld varieté műsorának.

Ziegfeld Model - Non-Risque - 1920s - by Alfred Cheney Johnston. Restored by Nick & jane. Enjoy!

Ziegfeld Model – Non-Risque – 1920s – by Alfred Cheney Johnston. Restored by Nick & jane. Enjoy!

A showbusiness végül annyira jó vállalkozásnak bizonyult, hogy ráment Flo és Anna Ziegfeld házassága

Ugyanis csakúgy mint a később népszerűvé vált Alfred Hitchcock, Ziegfeld is mániákusan imádta a szép nőket. A két rendező között talán csak az volt a különbség, hogy Ziegfeld Hitchcockkal ellentétben nem csak a plátói, hanem a testi szerelemben is hitt, amit persze felesége már nem nézett jó szemmel. Ez talán nem is csoda, mert ahogy Lee Davis író fogalmazott “Ziegfeld minden alkalommal lefeküdt azokkal a csodaszép lányokkal, akiket felvett a műsorába.”

l8

Végül aztán Flo Ziegfeld reménytelenül szerelmes lett az egyik művésznőbe, Lillian Lorraine-be, akit az első felesége feletti lakosztályba helyezett el, csak két emelet választotta el a két hölgyet egymástól. Mikor aztán Flo feladta a Lillian-hez fűzött reményeit, nem volt sokáig egyedül: 1914-ben újra megnősült, Billie Burke-öt vette el.

burke11

Billie Burke

A világválság véget vetett Flo Ziegfeld felfelé ívelő karrierjének

A részvényeit elvesztette, és már a vendégek sem engedhették meg maguknak, hogy befizessenek a Follies műsorára. 1932-ben aztán egy tüdőelégedetlenség végzett Florenz Ziegfelddel.

Második felesége megtett minden tőle telhetőt, hogy még pénzt csináljon a Ziegfeld névből, azonban minden kezdeményezése kudarcba fulladt, míg végül feladta, és Hollywoodba ment, hogy színésznőként még egyszer szerencsét próbáljon.

l9

Az MGM filmvállalat két filmet is forgatott a 20-as évek sikeres varieté műsoráról, a Follies-ról. Az 1945-ös változatban Ziegfeld nagy szerelmének, Lillian Lorraine-nek azt a szerencsétlen incidensét is bemutatták, amikor a művésznő annyira be volt csípve, hogy beleesett a zenekari gödörbe.

Forrás: MessyNessyChic

O. M.