“Kitárták az ajtót a gonosz előtt” Szaúd-Arábiában, vagyis engedték a nőket szavazni

Szaúd-Arábia volt az utolsó ország a világon, ahol nem szavazhattak a nők, illetve nem jelöltethették magukat. Az ország vezetői továbbra is rettegnek a nőktől, ezért csak szigorú korlátozásokkal engedik őket az urnák közelébe.

Szombat reggel a helyhatósági választásokon életükben először szavazhattak a nők, de csak azért, mert a januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy éve engedélyezte ezt, nagyobb szerepet kívánva adni nekik a közéletben, az oktatásban, és az élet más területein is. A király azonban halott, Szaúd-Arábia vezető muftija, az iszlám jogtudósa szerint pedig a nők politikai részvétele olyan, mintha “kitárnák az ajtót a gonosz előtt”.

Nem is jelent meg túl sok nő a szavazáson, összesen 131.000 nőt regisztráltak szombaton a királyságban élő  20 millió ember közül. A szavazás pedig nem jelenti azt, hogy a nők vezethetnének gépkocsit, férfi rokon nélkül utcára léphetnének, utazhatnának, munkát vállalhatnának, házasságot köthetnének, vagy egyáltalán dönthetnének arról, kihez mennek hozzá, és mikor.

A férfiak és a nők még az éttermekben sem ülhetnek egymás mellé, ezért a szombati szavazáson is el voltak különítve a nemek.

Végül húsz nőt választottak be az ország helyi önkormányzatok képviselőtestületeibe – már ez is csoda, mert véleményüket továbbra sem fejthetik ki – , de a legtöbb jelöltet a vallási vezetők visszaléptették.

Forrás: TheGuardian