Sötét jövő: már létezik olyan étterem, ahol fizetni kell a tiszta levegőért

Egy kelet-kínai étterem tulajdonosa felárat számított fel a tisztított levegőért. Rendelésenként 1 jüant (45 forint) mindenkinek meg kellett fizetnie, aki betért az étterembe, és a helyiség tiszta levegőjét szívta. Mi lesz velünk 10 vagy 100 év múlva?

– Egy salátát és egy hústálat kérnénk!
– Rendben, azonnal hozom, a levegővel elégedettek?
– Igen, köszönjük, szép tiszta.
– Akkor az külön 45 forint lesz.

Egy kelet-kínai étteremben ez maga a valóság, ugyanis a tulajdonos felárat  – egy jüant, azaz 45 forintot – számított fel rendelésenként a helyiség tiszta levegőjéért, s ezt becsületesen feltüntette a számlán is.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség azért megbüntette

A Csiangszu tartományi Csangcsiakang fogyasztóvédelmi felügyelősége végül a vendégek panaszai miatt vizsgálatot indított az ügyben. Meg is büntették, hiszen a vendéglősnek a tisztított levegő extra díjáról előzetesen tájékoztatnia kellett volna a betérő kuncsaftokat – a levegőt egyébként sem lehet kifizettetni senkivel, aki nem kéri, az sem utasíthatja vissza. A figyelmeztetésben részesült férfi azóta jobb belátásra tért, belátta, hogy az étkezdének magától  kötelessége jó körülményeket teremteni a vendégei számára.

A szomorú az, hogy a legtöbb kínai tényleg fizetne azért, hogy jobb minőségű levegőt szívjon a szmogtól fuldokló városokban

Egy kínai start-up, a Vitality Air meg is találta a tisztított levegőben az üzletet: kanadai Sziklás-hegységből származó, helyben palackozott friss levegőt kínál, 7,7 litert száz jüanért. A tiszta levegőre szomjazók négy óra alatt elkapkodták az első,  500 darabos  szállítmányt, így még négyezret indítottak útba az észak-amerikai hegylánc vidékéről, de ezek többsége is elkelt már elővételben. Úgy látszik, a levegő mégis eladó, és eladható, csak palackozni kell.

Forrás: NYTimes, Dailymail