Megölt négy embert, de felmentették, mert gazdag, és “jólétkóros”

Ethan Couchának mindene megvolt, amiről egy tini álmodhat: gazdag volt, jólétben élt, aztán egy nap mindent elveszített, amikor részegen vezetett, és olyan balesetet okozott, amiben négy ember meghalt. De akkor miért nincs a fiú még mindig börtönben?

Az akkor 16 éves Ethan Couch 13 éves kora óta rendszeresen vezette az apja pickupját, még iskolába is azzal járt, és amikor tanárnője ezt szóvá tette az apának, az csak annyit felelt, hogy fia a legjobb sofőr a világon. Egyszer már lekapcsolták ugyan ittas vezetésért, miközben egy félmeztelen fiatal lány ült mellette, de az az ügy elsimult. A fiú a texasi Forth Worth mellett száguldozott ismét ittas állapotban, vérében háromszor annyi alkoholt találtak, mint a megengedett, majd így sikerült 110 km/h-val belerohannia egy lerobbant autóba, és az amellett álló négy emberbe. Ethan kisteherautója platóján utazott a barátja, ő az ütközésben lerepült a kocsiról és a zuhanás után kómába esett. Az alkatrészek és a felismerhetetlenségig összeroncsolódott emberi testek maradványai egy focipályányi területen szóródtak szét. A nagy zajra az egyik áldozat férje – lányuk is ott feküdt holtan – rohant ki a házból, de nem tehetett már semmit.

A tragédia itt véget érne, de épp csak most kezdődik. Ethant ugyanis nem ítélték el a bíróságon. Az egyik pszichológus szakértő ezt a fiú gazdagságával magyarázta. Szerinte Ethan ugyan felelős azért, amit elkövetett, de nem érzi át annak súlyát, mivel affluenzában szenved, ami tulajdonképpen a jómódba való belebetegedést jelenti. „A fiú sohasem tanulta meg, hogy bocsánatot kell kérni, ha bántasz valakit. Helyette azt tanulta, hogy ha bántasz valakit, akkor pénzt kell neki küldened” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy szerinte kétéves terápiára kéne küldeni a fiút, ahol nem találkozhat az őt elkényeztető szüleivel.A bíró elfogadta, hogy a fiú ilyen szempontból nem beszámítható, és egyedül tíz év próbaidőt szabott ki büntetésül. Ez alatt az idő alatt Ethan nem fogyaszthat sem alkoholt, sem kábítószert, de ez édeskevés ahhoz képest, amit a közvélemény várt volna a bíróságtól.

Figyelem, most jön a jó rész: Ethan ugyanis egy videó tanúsága szerint megszegte a a feltételeket, és berúgott, illetve nevet és tapsol az ominózus felvételen egy rakás alkohol társaságában. A hatóságok rögtön megkezdték a vizsgálatot az ügyben, de egy homályos videó nem lesz elég ahhoz, hogy Ethant elítéljék. A fiú azonban megijedhetett, mert édesanyjával együtt eltűnt, nem jelentek meg a próbaidős tiszt előtt, ezért a rendőrség mindkettejüket körözi. Kíváncsian várjuk a fejleményeket az ügyben!

Íme a videó:

Az ítélet kihirdetésekor nagyon sokan szót emeltek, köztükJohn de Graaf is a Time magazinban megjelenő publicisztikájában, szerinte az ítélet a gazdagoknak kedvez, akiknek eddig is megúszták kilengéseiket „Képzeljenek el egy belvárosi kölyköt, aki ellop egy Nike cipőt az affluenzája miatt, mégsem vonják felelősségre” – írja De Graaf. “Ezzel szemben egy texasi hajléktalannak hónapokat kellett börtönben töltenie pár ellopott pokróc miatt, egy kaliforniai férfi pedig életfogytiglanit kapott zoknitolvajlásért.”

Forrás: Yahoo