A férfi, akinek 2 millió csecsemő köszönheti az életét

A napokban ünnepelte a 78. születésnapját James Harrison, akit Ausztráliában csak “Aranykarú Ember”-ként emlegetnek, ugyanis 60 éve szinte hetente ad vérplazmát, amivel eddig több, mint 2 millió csecsemő életét mentette meg.

James Harrisont 14 éves korában megműtötték, és az operáció során több liter vért kapott, ami megmentette az életét. Ekkor döntött úgy, hogy ő is segíteni fog másokon. Nem sokkal azután, hogy 1954-ben először adott vért, az orvosok valami különlegeset fedeztek fel: a férfi vére szokatlanul nagy mennyiségű anti-D immunglobulint tartalmazott – írta meg a CNN-re hivatkozva a Hirado.hu.

James_Harrison

James Harrison (Fotó: CNN)

Ezt az anyagot kapja egy Rh-negatív anya a terhesség alatt és után, amikor a gyermeke Rh-negatív vagy Rh-értéke ismeretlen. Így meg lehet akadályozni, hogy az anya vére anti-testeket termeljen a gyermek vére ellen.

Érdekesség még, hogy maguk az orvosok sincsenek tisztában azzal, hogy Harrison vérében miért ilyen magas az anti-D érték. A CNN beszámolója szerint Ausztráliában mindössze 50 ember él, akiknek vére hasonló tulajdonsággal bír.

Jemma Falkenmire, az ausztrál Vöröskereszt munkatársa szerint James Harrison pótolhatatlan számukra, ezért sürgősen találniuk kell valakit, aki majd a nyomdokaiba lép, ha “nyugdíjba megy”.

A férfi már több ezerszer adott adott vért, de állítása szerint egyetlen dolog nem változott 60 év alatt: soha nem néz oda, amikor beledöfik a tűt a karjába, nem bírja ugyanis a vér látványát.

Az Rh-faktor az emberi vér egy fontos jellemzője. Az Rh-pozitív emberek vörös vérsejtjeinek felületén megtalálható az ún. D-antigén: őket ezért RhD-pozitívnak is szokás nevezni. Az Rh-negatív emberek vérsejtjeinek felületén nem található ilyen – ők ezért RhD-negatívok.

forrás: Hirado.hu, CNN