Elefántok veszik át a bezárt Vidám Park helyét

Valami egészen különös épül a budapesti állatkertben. A biodómnak nevezett hatalmas épület a maga nemében egyedülálló lesz a világon – mondta a Népszabadságnak Persányi Miklós.

A bezárt Vidám Park helyén a Fővárosi Állatkert két hektáros biodómot fog építeni 2018-ig

A holland Emmenben jövőre megnyíló 17 ezer négyzetméteres trópusi biodómnál a miénk valamivel nagyobb lesz. A pesti biodóm teljes alapterületét az összes szintet egybevéve két hektárra tervezik, amiben egy háromszintes akvárium és egy mintegy ezer négyzetméteres föld alatti látogatóközpont is helyet kap.

A korábban 10,8 hektáros állatkert a tönkrement Vidám Park területével is csak közepes méretűvé bővült, ráadásul a 6,5 hektáros új rész a Hungária körúti felüljáró mellett Budapest környezetvédelmi térképén az egyik legzajosabb, intenzív légszennyezettségű terület. A hullámvasút alig véd meg ettől, így az értékes állatok szabadban való tartásához egy hatalmas védőfalra volna szükség.

elefant

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

A biodóm nemcsak a benne lévő állatokat óvja

Hasznosítani tudja a Széchenyi fürdő eddig jórészt pocsékba menő hulladékvizének hőjét, amivel a hatalmas tér fűtésének jelentős részét meg lehet oldani.

A bővítésre 25 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány

A tervezést a Mérték Stúdió Rt. készítette. A megvalósíthatósági tanulmány szerint, ha 2018-ban felépül és a növényeket, állatokat fél-egy év alatt betelepítik, félmillióval többen látogatnak majd el az állatkertbe. Persányi szerint már negyedmilliónál is képes lesz fedezni a működési költségeket.

Persányi listája izgalmas

Emberszabású majomból a legérdekesebb, a törpecsimpánz, a bonobó mellett lehet páncélos orrszarvú, ajakos medve vagy talán a maláji rokon, de álmodik okapiról és óriáspandáról is. Az akváriumban pedig elférnek majd nagy cápák is.

A biodómban lesz belső hegy, barlang, vízi út, több étterem, a zöld felület aránya pedig a „fedett park” belső vegetációja nélkül is radikálisan megnő a mostanihoz képest.

Persányi szerint a területet, amelyet tavaly februárban kaptak meg, jóval nagyobb bevétellel üzemeltettek, mint amit a Vidám Park az utolsó éveiben fel tudott mutatni.

Az egykori Kisvidámpark helyén, a körhinta környezetében azonban ősz elején kinyit a vurstliszerű játékok zónája. Mellette lesznek a nagy állatsimogatók, a hajdani lakóházban pedig egy Mesevár munkanevű, 2–8 éves gyerekek számára készülő bemutató, ahol a magyar népmesék eleven állathőseit vonultatják fel.

A biodóm mögött pedig megmarad a hullámvasút, és feléled a vidám parki hangulat a mesecsónakkal és az újraépített barlangvasúttal, elvarázsolt kastéllyal. Az igazi álmot azonban három év múlva a hatalmas kazettás tető alatt éljük majd át.