63 ezer forintból él a nyugdíjas László egy görög szigeten

63 ezer forintos nyugdíjából a görögországi Naxosz szigetén él a szegedi Böde László, aki karácsonykor még úszott a tengerben. Megtehette, mert 22 fok volt, a víz pedig nem hűlt 18 fok alá – írja a Bors.

László – aki egyébként bejárta Európát – 2014-ben sátorozott le (szó szerint) a Naxoszon található Agia Anna mellett. Rezsije nincs, az életbiztosítás befizetése után 200 euró, 63 ezer forint marad a számláján, ebből él. Kiadásai kilencven százaléka ételre megy, a maradék más vásárlásokra:

“Kilencven százalékban arra költök, amit megeszek, tíz százalék a szükséges ruhapótlás és egyéb apróságok. Minden másnap egy félkilós kenyeret szoktam venni a falusi kisboltban. Átlagban havi 120 eurót költök, hiszen ki kell gazdálkodnom a repülőjegyet haza és vissza. Az első görögországi tartózkodásom idején hét hónap alatt kispóroltam egy Róma–Párizs kirándulás fapados jegyét és még tartalékot is vittem haza, hogy Szegeden azonnal ki tudjak venni egy albérletet.”

A víz, a fűtés nem probléma, mert ingyen van:

“Ugyanúgy vásárolok kártyával a városi szupermarketben, mint Szegeden. Itt azonban többet költhetek, mert nincs rezsim. A használati vizet a falu vízrendszeréből, a parti zuhanyzóból hordom. Az elektromosságot a magammal hozott napelemek termelik, mindennap főzök magamnak ebédet, a tüzelőanyag korlátlanul és ingyen van.”

A rokonokkal a helyi kocsmában lévő wifi révén tartja a kapcsolatot. Az ottaniaktól azt is megtudta, hogy a görög átlagnyugdíj 800 euró, vagyis 250 ezer forint körül van.

“Nehezen hiszik el, hogy nekem 200 euró a nyugdíjam. Jól élnek, sokat járnak étterembe, mindent megünnepelnek, szinte mindenkinek van autója. Igaz, nem a legújabb divat szerint öltözködnek. Itt mások az értékrendek.”