A magyar gólya, akit kémnek néztek, és megettek Egyiptomban

Egyre több gólya marad inkább Magyarországon ahelyett, hogy Afrikában töltené a telet. Elvándorlásuk oka ugyanis nem a hideg, hanem a téli táplálékhiány. Egy olyan esetről is tudunk, amikor szegény gólyát magát ették meg Egyiptomban, mégpedig azért, mert kémnek nézték.

Ménes a börtönben (Képforrása: Médiatár)

Ménes a börtönben (Kép forrása: Médiatár)

Az átlag fehér gólya nyár végén felkerekedik, és Afrikában nyaral, azaz telel, amíg itthon annyira felmelegszik az idő, hogy végre van mire vadászni. Amíg odaát vannak, addig is sokat tudunk róluk, rendszeresen GSM-jeladót kapnak, ami jeleket küld helyzetükről. Egyiküknek két éve pont ez a jeladó okozta vesztét, Egyiptomban ugyanis kémnek nézték Ménest, a gólyát, őrizetbe vették, és cellába zárták. Hiába vették fel velük a magyarok  kapcsolatot, és magyarázták el, hogy egyszerű, ártalmatlan jeladóról van csak szó, miután Ménest végül elengedték egy védett szigeten az egyiptomi hatóságok, a helyiek lelőtték, és megették. Az egyiptomiaknál egyébként ez nem számít különleges kegyetlenségnek, egész gyakran esznek gólyahúst, az emberhez szokott madarakat pedig könnyen elkapják.

Addig is, ha szeretnél most, télen is gólyát látni, akkor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásának megfelelően az Ipoly-völgyben érdemes körülnézni. Ha szerencséd van, láthatod Januárt, aki évek óta ott él, és nagy hidegben egy marhatelep környékén az ott lévő rágcsálóállományból tartja fenn magát. A szakemberek szerint az elmúlt tíz évben egyre nő az áttelelő fehér gólyák száma, zömük fiatal madár. A külföldön tartózkodó madarakat itt tudod nyomon követni.

Forrás: Dailymail