Senki sem tarthat láncon kutyát az új évben

150 ezer forintos állatvédelmi bírságot is kaphat az a kutyatulajdonos, aki láncon tartja a kutyáját. A döntést még 2012-ben hozták meg, pontosan 2016 január elsejétől megtiltva a láncon tartást, de a hiányos kommunikáció miatt sokan csak most tudták meg a hírt.

A rendelet értelmében még szilveszterkor sem lehet megkötni a kutyát, hogy ne rohanjon el a petárdák zaja miatt otthonról. Ám a rendelet szerint, ha vendégek jönnek, vagy bármely hatóság emberei kérik, hogy rögzítsük valahová jókora kutyánkat, amíg bejönnek, esetleg nem akarjuk állandóan a lakásban tartani a kedvencet, aki lánc nélkül azonnal meglóg otthonról, akkor sincs más választásunk, a szabályt be kell tartani, és meg kell tanulnunk kíméletesebb módszereket kutyánk fegyelmezésére.

A rendeletet egyébként pont a kutyák érdekében hozták

Hiszen rengeteg olyan állatot látunk szenvedni, akit sohasem engednek el a rövid láncról, az eb ingerszegény környezetben él, rossz esetben agresszívvá válik, vagy bele is őrül a dologba. A lánc megtiltása tehát érthető, hiszen így a megvadult kutyák által okozott baleseteket is megelőzhetjük.

Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász szerint vidéken nagy bajok lehetnek a rendeletből

Ugyanis a még csak rövid időre sem megköthető kutyák elkezdenek átjárni a szomszédhoz, elcsatangolnak, károkat okoznak. Nagytestű kutyát kerítés nemigen tart vissza, így a gazdik alapos kutyaszorítóba kerülnek: ha megkötik az ebet, azért jelentik fel őket, ha viszont nem akadályozzák meg a kutya szökését, és az károkat okoz máshol, akkor azért.

Az állatvédők szerint egyszerűen olyan kutyát kell tartanunk, aki jól fegyelmezhető megkötés nélkül is

Ehhez érdemes kutyaiskolába elvinni őket, vagy kennelt kell építenünk a kedvencnek. Ennek mérete kistestű kutyáknál tíz, nagytestűeknél 15-20 négyzetméter kell, hogy legyen, és ez sem alkalmas arra, hogy a kutyát állandóan benne tartsuk.

Forrás: Hirado.hu