A férfi, aki úgy fogyott 125 kilót, hogy egy évig nem evett

1965 júniusában a 207 kilós, krónikusan elhízott skót férfi megjelent a kórházban, és közölte, hogy ő most és azonnal drasztikus fogyókúrába akar kezdeni, de örülne, ha ezt egészségügyi felügyelettel tehetné meg. Egy év alatt 125 kilót fogyott, ám cserébe semmit sem evett – írja az Index.

A koplalás kifejezetten veszélyes az emberi szervezetre nézve

Hiszen működéséhez folyamatosan szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra, fehérjékre, zsírokra. Ha ezeket teljesen megvonjuk, akkor a szervezet a nyolc órára elég glükóz tartalék elfogyasztása után először a májban és az izmokban található glikogént kezdi felélni, de az csak maximum további 48 órára elég.

Ezután a szervezet a második adag tartalékhoz nyúl, az ozmokhoz és a testzsírhoz, de az így nyert energia csak arra elég, hogy életben maradjunk.

Ha vége a zsírtartaléknak is, a szervezet működése felborul, és szívelégtelenség miatt egy idő után belehalunk a koplalásba.

A skót férfi azonban állandó orvosi felügyelet alatt volt

Kapott folyadékot, illetve vitaminokat, káliumot, élesztőt, és jelentős zsírtartalékkal rendelkezett. Az orvosi feljegyzések szerint átlagosan 40-50 naponta volt széklete. Egy évnyi szenvedés után 125 kilóval könnyebben ment haza a kórházból, és amikor öt év múlva megjelent kontrollon, akkorra sem hízott vissza.

Ennek ellenére módszere egyáltalán nem tartozik a követendő példák közé

Hazánkban ráadásul talán nincs is olyan kórház, ahol a teljes koplalást tekintenék a fogyás legjobb módszerének. Az egészséges, szénhidrátszegény táplálkozás, a rendszeres testmozgás az, ami formába hoz minket, nem a böjtölés.

Forrás: ABC