Tudtad, hogy a tehenek több tejet adnak, ha szép zenét hallgatnak? Megmutatjuk, mit szeretnek a legjobban

Nem ismerünk olyan társadalmat, amelyben ne lenne zene, a konszonáns, azaz összecsengő hangokhoz pedig már a 2 hónapos csecsemő is odafordul. De miért ennyire fontos az embereknek a zene, és hogyan reagál rá a testünk?

Az agykutatók agysérült és egészséges emberek vizsgálatából kiderítették, hogy nincs a zenére specializált agyi központunk, a hangok feldolgozásában az agy különböző területei vesznek részt egyéntől függően. Egy orosz zeneszerző például agyvérzése után nem tudott beszélni, nem is értette azt, de zenét szerezni képes volt egészen haláláig. Ettől függetlenül a zene hallgatása  az agy ugyanazon jutalmazási rendszerét aktiválja, amit a kokain, a csoki, vagy a szex is stimulál.

Milk1

A zene hatással van az állatokra, a tehenek is több tejet adnak, ha szép zenét hallgatnak

A brit kutatók tesztjei szerint az REM “Everybody Hurts” vagy Simon & Garfunkel “Bridge Over Troubled Water” a két nagy kedvenc a tehenek között, komolyzenében  Beethoven 5. és 6. szimfóniája, Mozart  fuvolára és hárfára írt koncertje, és Haydn 7. szimfóniája tetszett leginkább a kísérletben szereplő teheneknek, de szeretik a jazzt is. Néhány farmer odáig ment, hogy letesztelte tehenei kedvenc számát, ez volna az:

Azt, hogy miként és hogyan hat ránk a zene, nemcsak agyunktól, de zenehallgatási szokásaintól is függ. Érdemes megpróbálkozni komolyzene hallgatásával azoknak is, akik korábban idegenkedtek tőle, Mozart, Vivaldi szinte mindenkinek bejön, de akinek ez túlzottan sznobnak hangzik, az kezdje a kortárs klasszikus zeneszerzővel, Ludovico Einaudival, az Oscar-díjas filmzenéket író Hans Zimmerrel, vagy Rachel Portmannel.

Forrás: Fivereason