Az orvosok sem értik: Kisbabák, akik terhesen születnek meg

Legyen bármilyen fejlett is, az orvostudomány még mindig nem tud választ adni minden furcsaságra, ami magzati korban történik. A terhesség korai szakaszában olyan dolgok is történhetnek, amelynek az okait még az orvosok sem tudják pontosan – írja az Index.

A rendellenesség nagyon ritkának számít, de így is kétszáz ilyen feljegyzett esetről van tudomásunk

Egy Hong Kong-i kislány például nem egy, hanem két ikertestvérét hordta méhében, mint aprócska életkezdeményeket, és “terhesen” született meg. Az ultrahangos vizsgálatokon korábban csak azt látták, hogy a baba valamiért szokatlanul nehéz, és talán egy nagy tumor alakult ki benne, de 3 hónapos korában, a műtét idején kiderült, hogy azok a tesók maradványai a kislány mája és veséje között. A két elhalt magzat nagyjából 8-10 hetes lehetett, volt saját köldökzsinórjuk és méhlepénykezdeményük is. Az orvosok nem tudják, mikor kerülhettek a kislány testébe az iktertestvérek, de valószínűleg még benne is növekedtek egy kicsit.

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint a csecsemőkben található magzatokkal úgy kell bánni, mintha tumor vagy ciszta lenne a kis betegben

Azaz el kell távolítani őket. Azoknál a gyerekeknél, akiknél nem derül ki időben, hogy ikertestvérüket hordják magukban, gyakran csak felnőtt korban végzik el az eltávolító műtétet – ám több olyan gyerekről tudunk, akiből látványosan kidudorodtak nem hozzájuk tartozó szövetek, de szegény régióban éltek, ezért időbe telt, mire pénzt kaptak a műtétre.

Sep 06, 2009 - Luohe, Henan, China - Kang Mengru had been left when she was 1 year old and was adopted by Kang Xiqing. Mengru's bingy becomes bigger and bigger when she was one year and a half old. After having a CT inspection, she was identified a disease of fetus in fetu which was her twinborn sister or brother. 'She would be die unless she have the surgery immediately.' said the doctor. But it is a large number of cost for Kang's family that Mengru is waiting someone's help now. PICTURED: A year-and-a-half-old girl named Kang Mengru with a fetus in fetu is seen in Luohe, Henan Province. (Credit Image: © Cheng Yuefeng/ChinaFotoPress/ZUMA Press) RESTRICTIONS: * North America, Russia and South America Rights Only *

Kang Mengru másfél évesen (Kép: Dailymail)

Az egyik leghíresebb ilyen eset a terhesnek csúfolt, kínai Kang Mengru nevéhez fűződik, ő is “terhesen” született meg, de a tesóját nem műtötték ki belőle, így Kang  akkora pocakkal járkált, mintha tényleg terhes lenne. A maradványok folyamatosan roncsolták Kang belső szerveit, neki az életét mentette meg a műtét.

Forrás: Livescience