Gombákból készült téglákból építik majd a jövő városait

A jövőkutatók szerint húsz év múlva egészen másképp építkezünk majd, mint most: a tégla és a beton helyét környezetbarát anyagok veszik át, fából vagy gombából építenek majd felhőkarcolókat, széndioxidból pedig paneleket.

Alaposan elcsodálkozunk majd, ahogy a föld felett lebegve közlekedünk menő autóinkkal, az utca ugyanis egészen másképp fest majd, téglák helyett gombafonalakból tömörített, vagy levegőből kivont szén-dioxidból készített építőanyagból állnak a házak, a cement, a beton, vagy a hagyományos tégla akkorra az energia megdrágulása miatt háttérbe szorul, és inkább az olcsóbb anyagok felé fordulnak az emberek.

Bár ezek az ötletek most nagyon sci-fi regénybe illenek, a technológiák zöme már kész van, csak az építőipar lassan reagál a változásokra.

newcastle-carbon-rock-lab

Az Orica nevű ausztrál bányatársaság  kísérleti üzemében a levegő szén-dioxidjából szilárd, nagy teherbírású karbonát-tömböket képesek előállítani.

Amerika első kenderbetonból készült háza

Amerika első kenderbetonból készült háza

A kenderbetonra sem kell sokáig várni, a kendernövény szárából és  mészalapú kötőanyagból kikevert anyag könnyű és környezetbarát, ellenáll a tűznek és a víznek is.

Gombaház

Gombaház

A biológiai úton lebomló gombatéglákat az Evocative nevű R+D cég szakemberei fejlesztették ki, kiválóan helyettesíti a polisztirolt, és jól alkalmazható ideiglenes épületek megalkotásához.

Wooden-skyscraper-007

A tervezett fa felhőkarcoló

A fa felhőkarcolót pedig már építik is, a Rüdiger Lainer and Partners nevű cég 84 méter magas bécsi irodaházat tervezett fából. A 3D nyomtatásnak köszönhetően komplett házkat is lehet majd nyomtatni, sárból és homokból kevert anyagból. Az ehhez szükséges hatalams nyomtatót már megépítették  az olaszországi World’s Advanced Saving Project munkatársai.

Forrás: Wired, Davidwolfe, Inhabitat, BBC, Archdaily