Drámai módon terjed a kisfejűség a brazil csecsemők között – Most kiderült, miért

Már háromezer brazil csecsemő jött világra kisfejűséggel (mikrokefáliával), azaz olyan fejlődési rendellenességgel, értelmi fogyatékosságot okozó betegség ami súlyos koponyaelváltozásokkal és  értelmi fogyatékossággal jár. A megszaporodott esetek hátterében egy szúnyogok által terjesztett fertőzés állhat – írja az Index.

Ez a fertőzés nem más, mint a zika-láz, amit az édesanyák még terhesen kaptak el fertőzött szúnyogtól, és a fertőzéstől a fejlődő magzat is megbetegedett. A tünetek a csípést követő harmadik naptól jelenhetnek meg, láz, bőrkiütés, fejfájás, ízületi fájdalom jelentkezhet. Brazíliában a járvány olyan méreteket öltött, hogy a brazil orvosok decemberben már azt javasolták, hogy a Zika-járványra tekintettel ne essenek teherbe a brazil nők.

Maga a betegség Afrikából származik

Először két éve észlelték a bennszülöttek között, a vírust pedig a szúnyogok hordozzák. Mivel az Aedes aegypti szúnyog a világ minden részén előfordul, a zika-láz már megjelent Délkelet-Ázsiában, Mexikóban, Paraguayban, Kolumbiában, Jamaicában, és Brazília húsz államában is, és ki tudja, hová jut el még. Védőoltás és gyógyszer nincs, így egyetlen megelőzési módszerként azt ajánlják a fertőzött régiókban, hogy előzzük meg a szúnyogcsípéseket.

Forrás: CNN