Tudtad? Létezik egy testrészünk, ami kilencszeresére is megnőhet

Nem, nem a férfiak díszére gondolunk – létezik egy testrész, ami nőknek és férfiaknak is van, és elképesztő változásokra képes attól függően, hogy mit érzünk.

A szembogárként is emlegetett pupilla egy feketének látszó kerek nyílás, átmérője a megvilágítástól függően változik, normál esetben négy milliméteres, sötétben kitágul, több fényt enged a szem ideghártyájához, világosban pedig ennek ellenkezője történik. A pupilla a szimpatikus idegrendszer izgalma miatt is kitágulhat – például valami nagyon felkelti az érdeklődésünket, vagy nagy kihívást okozó feladatot végzünk –  míg a paraszimpatikusé miatt beszűkül, eközben pedig elképesztő méretváltozásokon megy át. A mozgást az íriszben található két kis izom végzi, normál esetben egyforma mértékben. Ha ezek az izmok lebénulnak, vagy alkoholt, drogot fogyasztottunk, akkor a normálisnál tágabb pupillákkal nézünk a világba, ha a kis izmok begörcsölnek, akkor viszont kórosan szűk pupilláink lehetne.

A pupilla és a matek

Egy kísérletben a résztvevőknek fejben kellett számolniuk, a kutatók pedig folyamatosan mérték a pupilláik méretét. Amikor az embereknek ki kellett számolniuk, mennyi 9×13, pupilláik kicsit kitágultak, majd amikor 29×13-at kaptak feladatul, azaz jóval nehezebbet, hatalmasra tágult, a számolás végéig pedig úgy is maradt. Akik menet közben feladták, azoknak azonnal összeszűkült a szembogaruk. Ugyanez történt akkor is, amikor az alanyoknak  hétjegyű számokat kellett felidézniük.

Kép: 123rf.com

Kép: 123rf.com

A pupilla és a szerelmeskedés

A pupilla mérete akkor is változik, ha valaki fél, megriadt, dühös, vagy éppen szexuális izgalomban van. Emiatt aztán  még a hidegháború ideje alatt a kanadaiak egészen komolyan a pupilla méretéből próbáltak az adott titkosszolgálati ügynök szexuális irányultságra következtetni. Az ügynök előtt nők illetve férfiak képei villantották fel, és azokat, akik szembogara azonos neműeket ábrázoló képektől tágult ki, eltanácsolták a szolgálattól, hogy ne gyengítse soraikat. Később az amerikai Cornell Egyetem kutatói valóban igazolták, hogy a férfiak erotikus videók nézése során bekövetkező pupillaváltozása összefüggésben van szexuális irányultságukkal.

187miaegyub3cjpg

A pupilla és az állatok

A bagoly pupillája akár százszorosára is képes kitágulni sötétben, ezzel szemben az éjjeli gekkóknak keskeny réssé szűkül össze, hogy az erős nappali fénytől védje a szemüket. A kecskéknek négyszögű pupillája van, ami megnöveli látószögüket. A legfurcsább pupillája azonban a tintahalnak van, W betűre hasonlít.

Cuttlefish_eye

Forrás: Wikipédia, Psichologytoday