A norvégok külön oktatják a menekülteket arról, hogy a nőket nem szabad bántani

Alapvető különbségek vannak aközött, ahogy a muszlimok, és ahogy az európai emberek bánnak a nőkkel, és a bevándorlóknak olykor nehéz lehet az átállás. Norvégiában ezt a problémát úgy oldják meg, hogy kurzust indítanak a hozzájuk érkező menekülteknek, amelynek keretében elmagyarázzák, miért nem verünk meg nőket, miért nem parancsoljuk őket burka alá, és miért nem számít szexuális felajánlkozásnak az, ha a nők nyilvános helyen alkoholt isznak.

Gyorstalpaló használati utasítás az európai emberekhez

Valahol rettenetesen szomorú, hogy ezeket meg kell tanítani egyes bevándorlóknak, de legalább a norvégok megpróbálnak tenni valamit a változás érdekében. A szakértők szerint azonban ez a kurzus nemhogy az előítéletek miatt született, hanem épp azokat hivatott eloszlatni azzal, hogy kisebb gyorstalpalót indít Európáról, és az itteni szokásokról azoknak, akik itt akarnak élni. Azt, hogy erre szükség van, egy Afrikából érkezett, 33 éves férfi is megerősíti. Kelifa elmondta, hogy ahogy Európában a nőket látják és tisztelik, az az ő hazájában teljesen elképzelhetetlen.  Ott ha valaki nőt akar magának, az szerez, és még a rendőrség sem bünteti meg ezért, a nők nem tölthetnek be magas pozíciójú állásokat, a férfiak pedig ezzel a világképpel érkeznek egy olyan országba, ahol a nőket már értéküknek megfelelően kezelik.

Az oslói rendőrség erőszakos bűncselekmények osztályának korábbi vezetője, Hanne Kristin Rohde szerint a bevándorlók  többsége olyan társadalmakból érkezett, amelyekben a nőknek nincsen értékük

Ezért kötelezővé kéne tenni mindegyiküknek azt a kurzust, ahol megtanulják, a nők egyenjogúak a férfiakkal. El kell nekik magyarázni, hogy egyetlen nőt sem kényszeríthetnek szexre, saját feleségüket sem, és ha mégis megteszik, az feljelentheti őket. Azt is meg kell velük értetni, hogy nem jelent felajánlkozást, sem engedélyt az, ha egy nő szoknyát visel, ha elmegy este szórakozni, mosolyog, alkoholt fogyaszt, vagy férfi kísérő nélkül sétál a városban.

Mielőtt ítélkeznénk

A római katolikus egyház és az iszlám tanítása között, ha tetszik, ha nem, a nőkkel kapcsolatban hasonló butaságokra bukkanhatunk.  A keresztény teológiában  hosszú ideig képezte vita tárgyát, hogy a nőnek vajon van-e “lelke”, Szent Ágoston például úgy gondolta, hogy “a nő nem Isten képére teremtetett”. 1555-ben a nőket még mindig nem tekintették embernek, még azon is gondolkodtak, hogy egy másik fajhoz kéne sorolni őket. Ugyanilyen felfogással találkozunk az iszlámban is.

Forrás: New York Times