Tudtad? Ez történik a testeddel, ha nem fürdesz

Arról, hogy milyen gyakran, és mivel is kéne fürdenünk, még maguk a szakértők sem mindig értenek egyet. Időről időre felbukkan valaki, aki esküszik arra, hogy mosakodás csak árt a testnek. Nemrégiben egy tudósról írtunk, aki 12 éve nem fürdött, és kutya baja, ám ettől eltekintve számos egészségügyi következménye lehet a tisztálkodás teljes kiiktatásának.

A már eleve tiszta bőrön is találhatók baktériumok, pont ezért nem szeretik a bőrgyógyászok az antibakteriális hatású tisztálkodószereket, hiszen a hasznos bacikkal is végeznek, amik pedig pont részei természetes védőköpenyünknek.

Ha nem mosunk kezet

Visszatérve a káros baktériumokra, az egész nap a tömegközlekedésen, kilincsekről, oviból, iskolából, munkahelyről, nyilvános vécéről begyűjtött baktériumok, vírusok a teljes tisztálkodásblokknak –  azaz a kézmosás felfüggesztésének is –  következményeként a kezünkön tenyésznek, és amint arcunkhoz, ajkainkhoz, vagy gyermekünkhöz érünk, adjuk is őket tovább. Ha lenyeljük ezeket, mert megnyaltuk az ujjunkat a boltban a zacskó szétválasztásához, akkor akár hasmenés, hányás is lehet a vége, a piszkos kézzel történő orrtörléssel pedig jó kis influenzát is szerezhetünk.

Ha már pár hónapja nem fürödtünk

Akkor a bacilusok a porral, kosszal, és saját bőrünk által termelt olajokkal, illetve izzadsággal összekeveredve egyfajta páncélt alkot rajtunk, vastag, barna plakk képződik mindenhol, és büdösek leszünk. Izzadságunk egyébként önmagában nem lenne szagos, de a baktériumok elkezdik megenni a fehérjéket, és a verejtékben lévő zsírsavakat, és ez lesz végül a rossz szagú vegyületek kialakulásának oka.

Ha túl sokszor fürdünk, az is baj

Ezzel szemben ha mégis úgy döntenénk, hogy az ellenkező végletbe esünk, azaz minden nap akár többször is fürdünk, az is káros ránk nézve, a sok kemikália ugyanis megbontja a bőr egyensúlyát, lemossa az olajokat, és a kis töréseken át a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a bőrbe.

Mit javasolnak a szakemberek, milyen gyakran érdemes fürödni?

A szakemberek nagy része szerint az intim területeket mossuk naponta egyszer, de hacsak nem sportolunk rendszeresen, vagy dolgozunk nagyon piszkos helyen, hetente háromszor elég az egész testet megtisztítani.

Forrás: Attn