Tudtad? Ezért utálják annyira a macskák a vizet

Miközben állandóan mosakszanak, hogy tisztán tartsák magukat, a macskák nagy részét egyszerűen kirázza a hideg a víztől, és mindent elkövetnek azért, hogy ne kerüljenek közelebbi ismeretségbe vele.

istock_000029607434_medium

John Bradshaw biológus szerint a macskák vízhisztije túlmutat azon, hogy ázott szőrüket szárogatniuk kellene, egy darabig fáznak tőle, és ettől a nagyon idegesek lesznek. A szakember szerint a házimacskák az arab vadmacska leszármazottjai, arrafelé pedig nemigen vannak tavak, tehát az ott élő macskaősök nem találkoztak gyakran vízzel, ezért nem is alakult ki bennük az a képesség, hogy használják, élvezzék.

istock_000022975446_medium

Ennek ellenére nem mindegyik macska változik karmoló, nyávogó szörnyeteggé, ha vízzel érintkezik: Kelet-Törökországban, a Van-tó mellett élnek olyan macskák, akik még a víz alá is merülnek. A házimacskák pedig imádják a csapból vékony sugárban folyó vizet, isznak belőle, vagy a mancsukkal paskolgatják. A biológus szerint azonban itt sem a víz érdekli őket, hanem a villódzó fények, a mozgás az, ami bekapcsolja a cicák vadászösztönét. maga a fürdetés, ha macskasamponnal történik meleg vízben, és a sampont alaposan kiöblítjük a bundájukból, nem káros a macskákra, ám annál veszélyesebb a gazdira nézve.

Íme egy vicces videóválogatás arról, mennyire gyűlölik a macskák a vizet:

Forrás: Mentalfloss