Így ölték meg Mágnás Elzát, az éjszaka legismertebb magyar királynőjét

Még van idő felkerekedni, és ellátogatni a Kiscelli Múzeumba, ahol minden idők legismertebb magyar konzumhölgye, Mágnás Elza életét és halálát mutatják be – írja a Magyar Narancs.

Elza

Elza | Fotó: Kiscelli Múzeum

Elzáról Krúdy Gyula leírását emlegetik a legtöbben, hiszen olyan pontos, közeli képet fest az asszonyról, amit csak kevesen képesek:

„Fagyottan, unottan, haltekintettel, ajkán örökké gunyoros, elbizakodott mosollyal (mint azok a nők, akiket végül megölni szoktak a férfiak, vagy pedig magukat ölik meg értük) ült a Télikert felső végén Mágnás Elza, aki bár egy mosónőnek volt a lánya: még műveletlenségében is oly hidegnek és előkelőnek tudta magát maszkírozni, hogy a szegény érzelmes zsidólányok, akik többnyire pénztelen pincéreknek voltak a titkos szeretői: csakhamar elnevezik vala Mágnás Elzának. Már meglátogatja őt éjszakánként az a gazdag bútorgyáros, aki perverz szenvedélyeiről volt valaha nevezetes Pesten. (Így többek között az volt a híre, hogy azokat a nőket, akik megtetszenek neki, fehér menyasszonyruhában, mirtuszkoszorúval érckoporsóba fektette, és úgy imádta őket.) Már közelgett az az idő, amikor valóban koporsóban fog feküdni a szőke tündér, amikor szakácsnője, Kóbori Rózsi és Nick Gusztáv, a péklegény összeállanak, hogy az úrnőt meggyilkolják…”

Krúdy írásával szemben Elza élete és halála tele van rejtélyekkel, kibogozhatatlan szálakkal

Annyit tudunk, hogy 1914-ben egy vesszőfonatú utazóládában sodorta ki holttestét a Duna a Bem rakparton. Kiderült, hogy ő Turcsány Emília, vagy ahogy mindenki hívta: Mágnás Elza. Nevét onnan kapta, hogy csak és kizárólag gazdag urakkal létesített viszonyt, legutoljára a már említett Schmidt Miksa, kiscelli bútorgyáros kitartottja volt. A gyilkossági ügyben a rendőrök hamar megtalálták a két elkövetőt, Elza házvezetőnőjét, Kóbori Rózsit és annak szeretőjét, Nick Gusztávot.

Arról csak találgatni lehet, miért ölték meg úrnőjüket, sokak szerint egyszerűen az irigység és az igazságtalanság miatt, hiszen akkoriban a tanult, dolgozó nők rendkívül alacsony bérekért dolgoztak, kiszolgáltatottan, miközben az egyszerű egykori cselédlány, Elza kihasználta, hogy szép, és a testét adta el, de azt aztán jó áron.

Akkoriban ez igencsak erkölcstelennek számított, mégis rengeteg tanult, de munkanélküli, vagy a háztartás gondjaival vesződő asszony sóhajthatott fel két mosás  között, amikor a jól öltözött úriasszonyra gondoltak, akinek más gondja sincs, mint a férfiak kedvére tenni selyemruhában. Arról egyikük sem gondolkodott el, hogy vajon mi vitte rá Emíliát arra, hogy örömlányként keresse a kenyerét. Vajon tényleg akart-e ő az éjszaka királynője lenni, vagy csak belesodródott, és nem látott kiutat?

A_Kis_Ujsag_cimlapi_illusztracioja

A Kis Újság címlapi illusztrációja | Fotó: Kiscelli Múzeum

Akárhogy is, Elza meggyilkolásának története országos port kavart, ami csak lassan ült el

Elza ismert lett, a letartóztatás, a per minden  mozzanata  címlapokon virított. Az esetről még a New York Times is beszámolt, Elza a János kórházban közszemlére kitett holtteste pedig az azonosításig igazi látványossággá vált.

Nem véletlen, hogy Elza életéből Szász Attilának köszönhetően film is készült Félvilág címmel,  Kovács Patrícia főszereplésével, most pedig kiállításon mutatják meg tárgyait, fényképeit, írásait, hátha közelebb kerülünk a nagy titokhoz.

A Félvilág előzetesét itt láthatod: