Bizarr kutatás: sáskákat ültettek 3D-s moziba

A Newcastle University kutatói a látás evolúcióját vizsgálták, és a térlátás fejlődésének vizsgálatához imádkozó sáskákat ültettek parányi moziba, még parányibb 3D-s szemüveggel a szemükön.

A sztereolátás – avagy térlátás –  ugyanis nemcsak a gerinces állatoknál fejlődött ki, pedig komoly agymunkára van szükség a két  látóidegen keresztül érkező kép összehangolására. Fene se gondolta, de az egyébként kitűnő vadász hírében álló imádkozó sáskáknak sikerült ezt meglépniük.

Newcastle University research into 3D vision in praying mantises by Dr. Vivek Nityananda. Pic: Mike Urwin. 151015

Ezt igazolandó a kutatók icicpici 3D-s szemüvegeket készítettek nekik – nem tudni, vajon hogy adták rájuk? – majd először kétdimenziós képeket mutattak nekik rovarokról. Semmi válasz. Amikor aztán 3D-s képsorokat vetítettek nekik, máris elkezdtek kapkodni a vélt zsákmány után.

Newcastle University research into 3D vision in praying mantises by Dr. Vivek Nityananda. Pic: Mike Urwin. 151015

A felfedezés azért lényeges, mert eddig minden térlátásos ismeretünk gerincesek megfigyeléséből származott. Most viszont, miután megmoziztattuk a sáskákat, a kutatók olyan algoritmusok működését próbálják majd felderíteni, ami az ízletlábúak idegrendszerének lehetővé teszik a térlátást. Ha ezen is túljutnak, a robotok látást próbálják majd az eredmények alapján fejleszteni.

Íme egy sáska reakciója a képre:

Forrás: NCL