Az öt legsikeresebb magyar találmány 2015-ből

A magyar feltalálók nem pihentek 2015-ben sem: aljas ébresztőórát, zseniális fertőtlenítő módszert, fényképezést megkönnyítő kütyüt, energiát termelő térburkolatot, és bicikli lopásgátlót is kifejlesztettek.

Applikáció a korai kelésért

Ugye milyen jó megnyomni az ébresztőt meghallva a szundi gombot, és egy kicsit pihenni még? Azoknak, akik emiatt állandóan elkésnek, Tóth Csaba és Némethi Balázs kifejlesztett egy Snopy nevű ébresztő-alkalmazást, amely a szundi funkció használatakor pénzt von le a számlánkról. A krediteket előre fel kell tölteni, és abból vonja le az alkalmazás a büntit – szundinként 130 forintot. Tuti, hogy a spórolósok azonnal kiugranak tőle az ágyból!

A Snopy feltalálói

A Snopy feltalálói

Világsiker találmány fotósoknak

Dubajban, a TIPA (Fotótechnikai Lapok Világszövetsége) kongresszusán a Novák László és Kármán Balázs által feltalált UniqueBall-t választották az év fotós kiegészítőjének – 25 év alatt ők az első magyar díjazottak. A találmány beépített vízszintezővel rendelkező gömbfej, ami egyszerre több állvány tulajdonságait tudja biztosítani, így a fotósoknak nem kell többféle felszerelést cipelniük magukkal.

Környezetbarát fertőtlenítőszer

A Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa, Dr. Noszticzius Zoltán nem véletlenül kapta meg 2015-ben a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját. A Solumium nevű fertőtlenítőszer nemcsak környezetbarát, de az antibiotikum-rezisztens baktériumok előretörését is megakadályozza.

solumium

Burkolat, ami energiát termel

Három fiatal magyar feltalálónak köszönhetjük a Futi nevű útburkolatot, ami a rajta haladók lépéseiből nyeri az elektromos energiát.

A tégla méretű műanyagvázakra úgynevezett piezoelektromos lapokat erősítenek, amelyekben nyomás hatására elektromos feszültség keletkezik, emellett pedig napelemekkel is ellátták.

Nincs több ellopott bicikli

A Velotrack nevű biztonsági rendszer végre megakadályozza a hazánkban oly gyakori kerékpárlopást. A virtuális lakatot beleépítik a biciklibe, ami GPS adatokat gyűjt és továbbít, és azonnal figyelmezteti is a tulajdonost, ha a kerékpárját megmozdítják.

s_velotrack_1

Ezen kívül az okostelefonos alkalmazás segítségével követhetjük, mekkora távot tettünk meg, és épp hol tartózkodnak ismerőseink, családtagjaink is.

Forrás: Szeretlekmagyarország, Inventures, Solumium, Pearwilliams