Egy új találmány, amely kimutatja az ételek valós tápanyagtartalmát

Amikor megveszel egy paradicsomot, a legtöbb esetben csak találgathatsz, igazából milyen körülmények közt nevelkedett, mennyi tápanyag van benne, és milyen kórokozók ragadtak a felületére, hiszen a 20-30 évvel ezelőtt megállapított tápanyagtartalomnak csupán a töredéke található a mai zöldségekben és gyümölcsökben. Egy új találmány azonban mindezt azonnal a tudtodra adja.

e31ace2a15a7c70645ad83df9ecd43b0_XL

A SCiO nevű szenzort a 2016-os CES expón mutatták be először. A szenzor fizikai rezgések alapján elemzi az adott anyagot, így meg tudja mondani, hogy az adott ételnek milyen a tápanyagtartalma, mennyi kórokozó, hozzáadott, ám elhallgatott anyag, vagy épp allergén van bennük.

184b7cb84d7b456c96a0bdfbbeaa5f14_XL

A szenzor azért működhet pontosan, mert minden egyes molekulának saját rezgése van. Jól használható a fogyókúrázóknak is, hiszen megmondja, hogy az adott ételnek mekkora a kalóriatartalma, mennyi cukor, ásványi anyag, vagy épp alkohol van benne.

moleculesFinal

A szenzornak öt másodpercre van szüsége ahhoz, hogy átküldje az okostelefonunkra az adatokat. A kütyü még fejlesztés alatt van, de máris elnyerte a Tech egy jobb világért díjat.

Table top with shallow focus and empty space in living room

Table top with shallow focus and empty space in living room

Forrás: Consumerphysics