Tudtad? Ez történik a testünkkel, ha túl sok hajszálat nyelünk le

Ne legyenek illúzióink, még az is lenyelt már pár hajszálat, aki nem szenved trichofágiában, azaz kényszeres hajevésben. De mi történik a hajjal odabent? Meg tudjuk emészteni?

A haj keratinból épül fel, olyan anyagból, amit az emésztőrendszerünk nem tud feldolgozni, ezért a hajszálak emésztetlenül haladnak át a bélcsatornán, és távoznak a székletürítésnél. Néhány szál hajnál ez még gond nélkül megtörténik, de nagyobb adag esetén már jönnek a bajok: a hajszálakból gombóc képződik a gyomorban, csak mi emberek nem tudjuk azt visszaöklendezni, mint a macskák, így a csomó emésztési problémákat okoz. Ha ez a vékonybélbe is bekerül, akkor már csak a műtét segít rajtunk, ezért ha Rapunzel-szindrómában szenvednénk, sürgősen forduljunk szakemberhez!

Mi az a Rapunzel-szindróma?

Egy főleg fiatal lányokat érintő betegség – más néven trichofágia – , ahol a stressz következtében a betegek elkezdik kitépni és megenni a saját hajukat. A folyamatos alhasi fájdalom mellett a már említett műtét orvosolhatja csak a probléma fizikai részét, de a betegeknek mindenképpen szükségük van pszichológiai ellátásra is annak érdekében, hogy megszabaduljanak a kényszerbetegségüktől.

Forrás: SciShow