Itt a tudományos magyarázat, miért haldokolnak a férfiak, miközben csak influenzásak

Mára a tévéből jól ismert kifejezés lett a férfinátha, szinte mindegyik feleség ismeri azt az állapotot, amikor a csöpögő orrú ház ura teáért rimánkodik a paplan alól, és ötpercenként közli, hogy mindjárt meghal. Most viszont tudományos tényekkel bizonyították, hogy a férfiak rosszabbul viselik a vírusokat.

shutterstock_180003065
A Johns Hopkins Egyetem kutatói azt vizsgálták, van-e az ösztrogénnek – ami egyébként a férfiakban is van, csak csekélyke mennyiségben –  valamilyen hatása a megfázást és influenzát okozó vírusokra.

Nagy meglepetésükre felfedezték, hogy bizony van.

Azok a női sejtenyészetek, amiket 24-72 órával a vírusfertőzés előtt ösztrogénnel kezeltek, sokkal ellenállóbbak voltak a vírussal szemben, de amikor ugyanezt a kezelést férfiakból nyert sejtekkel végezték el, az nem volt hatásos. Összegzésül elmondhatjuk, hogy az ösztrogén magasabb szintje véd a vírusok egy részétől, és akadályozza a terjedésüket is, de csak a nőknél.

A kutatók eddig is tudták, hogy az ösztrogén fontos szerepet játszik olyan betegségek gyógyszereinek kifejlesztésében, mint a HIV, ebola, vagy a hepatitisz, de eddig ennyire egyértelműen nem tárták fel a hormon nemspecifikus tulajdonságait.

Forrás: Iflscience