A föld legrémisztőbb temploma Csehországban van – Emberi csontokat használnak dekorelemként

Ha bemegyünk egy átlagos templomba, ámulatba ejt a magas mennyezet, a gyönyörű ívek, a díszítések – kivéve, ha azok mind emberi csontokból vannak, mint a Kutná Horá külvárosában található sedleci osszáriumban.

kápolna1

Nyugodtan nevezhetne a világ legbizarrabb helye címért, hiszen a csonttemplomban negyvenezernél is több csontváz hever temetetlenül, precízen elhelyezve dekorelemként.

káp2

Még a csillárok, a címerek és az asztali tárgyak is csontból vannak, azaz valamiből, ami párszáz éve még egy élő emberben működött.

káp3

A csehországi Kutná Hora külvárosában található kápolnát nem véletlenül nevezik osszáriumnak, azaz csontgyűjtőnek. Az ötlet az 1300-as években dúló nagy pestisjárvány idején született, amikor a templom papja már nem tudott mit kezdeni a rengeteg holttesttel.

káp4

Ekkor építettek egy kápolnát, ahol felhalmozták a halottakat, majd mintegy jó szokásként a rá következő években, évtizedekben is oda hordtak minden emberi maradványt.

Címer csontokból

Címer csontokból

Az 1500-as években egy vak szerzetes vezette a csontgyűjtőt, ő találta ki, hogy a megtisztított, kifehérített  csontokat helyezzék el piramis alakban. Később, a 18. század elején rekonstrukciós munkálatok folytak a kápolnában Jan Santini Aichel tervei szerint.

káp5

1870-ben a Schwarzenberg család megbízta František Rint fafaragót azzal, hogy rendezze a csonthalmokat. Ő álmodta meg a most is látható dekorációt – hátborzongató eredmény született.

káp6

Mind közül talán az egyik csillár a legérdekesebb, ami az emberi testben megtalálható összes csontot tartalmazza : a csillárkarok gerincekből vannak, végükön koponyákkal.

b039a2e2677726cee943fe6eb731ec31

A sedleci osszárium azzal, hogy berendezési tárgyakként, belső teret díszítő burkolóelemekként mutatja be az emberi csontokat, koponyákat, kétségkívül egyedülálló az osszáriumok sorában.káp7

Forrás: Omgfacts