50 évvel ezelőtti fotók váltak különös, álomszerű fantáziavilággá

Régen kézzel színezték ki a fekete-fehér fotókat, manapság már digitálisan végzi ugyanezt egy ausztrál fotós, Jane Long, aki még ennél is továbbment: szürreális környezetbe helyezte a képeken szereplő személyeket, ezáltal a felvételek szinte a szemünk előtt válnak álomszerű fantáziavilággá.

jl1

Az eredeti fényképek több, mint 50 éve készültek, akkoriban még nem mosolyogtak annyit a fotókon, mint manapság, épp ezért jutott eszébe az ausztrál fényképésznek, hogy megmutassa, igenis tudtak a képeken szereplő emberek érezni, sírni, nevetni, csakúgy, mint mi.

jl2

“Újra életre akartam kelteni ezeket az embereket, sőt, tulajdonképpen el akartam mesélni a történetüket” – mondja Jane Long.

jl3

A művésznő egy 1984-ben elhunyt román fényképésznek, Costiča Acsintének az archívumát használta fel az új fotósorozathoz. A képek között a száz éve zajló első világháború idején készült felvételek is voltak.

jl5

“Azt akartam, hogy mindenki úgy lássa a képeken lévő embereket, mintha igaziak lennének, nem csak egy régi kép szereplői. Ezek az emberek mind érző emberi lények voltak egykoron, ezt szerettem volna megmutatni a mai kor emberének.”

jl4

jl6

jl7

jl8

jl11

jl12

jl13

jl14

jl15

jl16

Forrás: My Modern Met | Jane Long | Facebook

O. M.