Ők voltak a világ első sziámi ikerpárja, akiket megpróbáltak a sebészek kettéválasztani – Részleges sikerrel

A sziámi ikrek még mostani korunkban is sokakból váltanak ki félelmet, borzongást, vagy épp rendellenes mértékű kíváncsiságot – elképzelhetjük, hogy a tizedik században született testvérpár milyen előítéletekkel és bánásmóddal szembesülhetett.

Jelenlegi tudásunk szerint az Örményországból származó, oldaluknál összenőtt sziámi ikerpár volt az első a történelemben, akiket megpróbáltak sebészeti eljárással próbált szétválasztani. A feljegyzések készítésekor 30 évesek voltak, erősek, fiatalosak, akik még lovagoltak is.

45265

A Theophanes Continuatus című krónika szerint “hosszú ideig éltek a városban, és különlegességük miatt mindenki csodálta őket, később azonban száműzték őket, mivel rossz előjelnek tekintették a jelenlétüket” – írta meg a mult-kor.hu.  Az ikrek száműzetésük után rendellenességük bizarr voltát kihasználva haknizták végig a vidéket. Az emberek egy része csodalényeknek, mások szörnyeknek tekintették őket, annak ellenére, hogy mentálisan teljesen épek voltak. Később, a kilencszázas évek derekán az ikrek visszatérhettek Konstantinápolyba, ahol azonban idővel egyikük életét vesztette. Ekkor döntöttek úgy az orvosok, hogy szétválasztják őket, hátha az életben maradt testvért megmenthetik, de három nappal az operációt követően ő is meghalt.

Ez volt az első ismert eset, amikor sziámi ikreket próbáltak meg műtéti úton szétválasztani, és mivel az életben lévő testvért sikerült legalább néhány napig még az operációt követően is életben tartani, ezért a beavatkozás részben sikeresnek bizonyult. Ezt követően egészen 1689-ig nem ismert olyan eset, amikor egy sziámi ikerpárt szétválasztottak volna.

Skylitzes

Az első sziámi ikrek a világban

Azt nem tudjuk, hogy az orvostudomány által kettős torzok elnevezésű sziámi ikrek mikor jelentek meg először, de az biztos, hogy egy 120 millió évesre becsült kétfejű Hyphalosaurus fosszíliát már találtak a régészek. A feljegyzések az ókortól kezdve beszámolnak ilyen testvérekről, de nevük örökre feledésbe merült.

Az első sziámi ikerpár, akinek neve fennmaradt, Mary és Eliza Chulkhurst néven születtek. A lányok 1100-ban születtek Biddendenben, a derekuknál lehettek összenőve.

Magyarországon  az 1701-ben  született Gófitz Ilona és Judit neve maradt fenn, ők a hátuknál és a feneküknél voltak összenőve, és csak 22 évet éltek.

A sziámi ikrek névadói valóságos sztároknak számítottak

A sziámi ikrek elnevezést akkor kezdték használni az összenőtt ikerpárokra, amikor 1811-ben megszületett Csang és Eng Bunker Sziámban (mai Thaiföldön). Őket a mellkasuknál tartotta össze egy porcszalag, de ezt próbálták nem teherként megélni, hanem a saját előnyükre kihasználni. Bejárták az egész világot, mint hírességek, úsztak, futottak, jól lőttek. Szép kis vagyont szereztek, Amerikában telepedtek le, megnősültek (egy testvérpárt vettek el), és összesen 21 gyermeket nemzettek. Még unokáikat is láthatták, hiszen csak 63 évesen haltak meg. Külön érdekesség, hogy feleségeik veszekedései miatt időnként különköltöztek, azaz három napig az egyik asszonynál laktak, három napig a másiknál. Utódaik kettő süketnéma kivételével mind egészségesek voltak.

Csang és Eng idősebb korukban

Csang és Eng idősebb korukban

Forrás: Múlt-Kor, Medievalist, Wikipedia