Tudtad? 1938-ban egy hangulatos színes filmet készített Budapestről a Metro-Goldwyn-Mayer

A két világháború között a Metro-Goldwyn-Mayer készített egy elképesztő színes kisfilmet technicolor eljárással a fővárosunkról. Amit eddig csak néhány fekete-fehér fényképen láttunk, az most eleven valóság.

Mini történelemóra: mi történt 1938-ban?

1938 előtt nem sokkal (6 évvel) halt meg Klebelsberg Kuno oktatás- és vallásügyi miniszter, aki forradalmasította a magyar oktatást, véget vetett az analfabetizmusnak, iskolákat és könyvtárakat alapított, illetve külföldön magyar kulturális intézeteket létesített. 1938-ban Hóman a középiskolai reformot valósítja meg, egységesíti a középiskolákat, és szakközépiskolákat állít fel.

1938. május 25-én ünnepélyes külsőségek közt kezdődött meg Budapesten a 34. Eucharisztikus Világkongresszus, ami Krisztus hatalmáról, és a világban való jelenlétéről hirdető mozgalom volt. A május 25-29. között lezajlott ünnepségek, istentiszteletek, kongresszusi ülések a magyar katolikus egyház erejét igyekezték bizonyítani. Ezt az eseményt kapcsolták össze Szent István szentté avatásának 900. évfordulójának hatalmas ünneplésével.

1938-ban ért véget Darányi Kálmán kormányzása, ekkor már komoly veszélyt jelentettek a nácik, azok magyarországi támogatói, a különféle nyilas és nemzetiszocialista mozgalmak. A miniszterelnök 1938-ban hirdette meg  a hadseregfejlesztésre irányuló győri programot, mely egymilliárd pengőt áldozott a kis létszámú és rossz felszereltségű magyar hadsereg fejlesztésére, ez pedig új lendületet adott az iparnak.

Bár a vidéki falvak némelyikében még nem volt megfelelően használható villamosenergia-hálózat, Budapesten igen: 1938-ban az ország áramfogyasztásának egyharmadát a főváros áramfogyasztása tette ki.

1938 augusztusában Siófokon agyvérzésben életét veszti Karinthy Frigyes.