Tudtad? Óz, a csodák csodája forgatásán még mérgező volt a műhó

Az 1930-as években a filmes cégek megfogadták annak a tűzoltónak a tanácsát, aki szerint a műhóként addig használt pamutszálak kifejezetten tűzveszélyesek lehetnek. A tűzoltó  a gyúlékony pamut helyettesítésére a tűzálló azbesztet javasolta – így terjedt el a rákkeltő anyag a filmforgatásokon – majd később az otthonokban, karácsonyi dekorációként. 

Az Óz a csodák csodája, az 1942-es Holiday Inn forgatásához, vagy Bing Crosby White Christmas című dalának klipforgatásához már azbeszt alapú, tűzálló műhavat használtak, a termék pedig egyre elterjedtebb lett, sok család otthon is ezt használta a karácsonyi dekorációhoz, hiszen biztonságos, nem okozhat tüzet.

A Holiday Inn forgatásakor használt tetemes mennyiségű műhó

A Holiday Inn forgatásakor használt tetemes mennyiségű műhó

Természetesen akkoriban még nem voltak tisztában az azbeszt egészségkárosító hatásaival. Gyártottak korábban azbeszttartalmú kemény gumit, elektromos kapcsolókat, szigetelőanyagokat, csomagolópapírt, védőruhát, hajszárítót, fékbetétet, de azbesztet használtak néhány légzésvédő maszk szűrőiben is az apró szilárd anyagok kiszűrése érdekében.

1cabc85b069354eb88f7ad45adf97efc

Dorothy nyakig azbesztben

Amerikában az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma (DHHS), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az EPA megállapították, hogy az azbeszt  rákkeltő, felhasználását betiltották, de fékbetétekben adalékanyagként  még használatban van, hazánkban pedig főként régi épületeknél találkozhatunk vele.

Forrás: Knowledgenuts, Mirror, Pinterest