A nagyi, aki elindult sétálni, és 14 államon átgyalogolt – Háromszor!

67 éves korában Emma Rowena Gatewood csak annyit mondott felnőtt gyerekeinek, hogy sétál egyet. A sétából aztán akkora vándorút lett, hogy Emma volt az első nő a történelemben, aki háromszor végigment a 3,489 km méter hosszú Appalachian Trail-nek nevezett turistaúton.

Az asszony egy farmer feleségeként átlagos életet élt Ohio államban, tizenegy gyermeket szült, és családon belüli erőszak túlélője volt. Férje házasságuk első hetétől kezdve rendszeresen verte, sokszor annyira, hogy Emma majdnem bele is halt.

grandmagatewood2

Amikor tudott, Emma a közeli erdőbe futva menekült el az erőszak elől, és talált nyugalmat a természetben, míg hosszas huzavona és rengeteg fenyegetés után végül sikerült elválnia férjétől.

Emma fiatalon a családjával

Emma fiatalon a családjával

1950-ben Emma olvasott egy cikket a híres túráról, amiből úgy tűnt, nyugodt, széles utak, békés sétálgatás és tiszta pihenőhelyek sorozata az egész. Ezért nem is vitt magával komoly túrafelszerelést az útra, teniszcipőt viselt, esernyőt is vitt magával, takarót, meg egy műanyag zuhanyfüggönyt. A különös, gyalogló nagyi történetét a sajtó is felkapta, és folyamatosan cikkeztek a csak “Gatewood nagyiként” emlegetett asszony vándorútjáról.

Emma-Gatewood

Amikor teljesítette a 14 államon átnyúló túrát, Gatewood nagyit meghívták a Today Show-ba, hogy meséljen az élményeiről:

“Valami hülye oknál fogva mindig felküldenek a legmagasabb hegy tetejére, ott meg a legmagasabb sziklára, ami csak van” – mondta az interjúban.

Amikor túrázási tanácsokat kértek tőle, csak az esőkabátos-teniszcipős módszerét tudta ajánlani, illetve azt, hogy vigyünk virslit az útra, minden más ennivalót meg tudunk szerezni magunknak a túra során.

gatewood

A híres nagyi 75 éves koráig még kétszer végigjárta az Appalachian Trail túraútvonalát, ezzel megdöntve a rekordot, és más túrákon is részt vett, olyan fitten, hogy naponta átlagosan 35 kilométert tudott legyalogolni.

lat_grandma_033014_12812705_8col-e1448557254838

Emma végül 86 évesen, 1973-ban hunyt el rengeteg büszke unokát és dédunokát hátrahagyva.

Forrás: Messynessychic