Ilyen az, amikor egy 70 éves remete asszony először találkozik a 21. századdal

A szibériai Agafja Likova hetvenévesen olyan erős lábfájdalmakra panaszkodott, hogy kihívták érte a mentőhelikoptert. Ez volt életében az első helikopter, de orvos is – alaposan meglepődött a levegőben lebegő óriási  fémszúnyogon.

Agafja ugyanis életét születésétől fogva a civilizációtól teljesen távol – Szibériában vannak még ilyen helyek -, élte le családjával az erdőben. A legközelebbi lakott település 240 kilométerre volt tőlük, de oda sem látogattak el soha, a szülők ugyanis azután, hogy az apa testvérét lelőtték a szovjetek, elhatározták, hogy remeteéletet fognak élni.

4824

A kislány úgy nőtt fel a szibériai hidegben, hogy életében csak néhány könyvet látott, csupán Bibliát olvasott és egy-két imádságos könyvet. 35 éves volt, amikor rádöbbent, hogy létezik olyan, hogy só, tej, vagy kenyér, illetve az emberek tárgyakat készítenek különböző anyagokból – ami nem a fa.

A családot 1978-ban látogatta meg egy geológuscsapat, és elmondták nekik, hogy az egész világháborút kihagyták, meg úgy néhány más fontos eseményt a világban.

2560

1988-ban, apja halála után Agafja egyedül maradt, és így élt egészen idáig. Vészhelyzet esetére volt nála egy műholdas telefon, nemrég ezen kért segítséget elviselhetetlen lábfájdalmai miatt.

A helikopteren elámult asszonyt végül a tastagoli kórházban ápolták: fájdalmait súlyos porckopás okozta, erre kapott gyógyszereket, és egy hétig pihenhet még bent, mielőtt visszamegy a vadonba.

Forrás: TheGuardian