Nincs több tűszúrás a fogorvosnál – Helyette jön az elektromos áram

Sokan az érzéstelenítő injekció beadása miatt félnek elmenni a fogorvoshoz, aminek hamarosan vége lehet. Brazil kutatók ugyanis kidolgoztak egy új érzéstelenítési eljárást, amely parányi elektromos áram segítségével csillapítja a fájdalmat – írta meg az Origo.

Az áramos érzéstelenítés közben nagyon alacsony erősségű elektromos áramot és érzéstelenítő kenőcsöt alkalmaznának, ennek használata ugyanis:

– pénztakarékos;
– csökkentheti a szennyezés és fertőzés kockázatát;
– nem utolsó sorban pedig nincs hozzá tű meg fecskendő, ami meglehetősen sok ember rémálma – még úgy is, hogy jobb helyeken lidokainos krémet adnak a szúrás előtt.

A brazil kutatóknak hála teljesen eltekinthetünk a tű használatától, az iontoforézis nevű eljárás során kis erősségű árammal, meg némi géllel ugyanúgy el lehet érni a kívánt hatást.

Ami igazán érzéstelenít, az nem az áram, hanem a prilocain-hidroklorid, illetve lidocain-hidroklorid, ami az áramnak és egy polimernek  köszönhetően nagyon hatékonyan – tizenkészer jobban –  megtapad és felszívódik a szájnyálkahártyán át, így nem kell tűvel bejuttatni.

A kutatók abban reménykednek, hogy az új eljárás nemcsak a fogászatban hozhat áttörést, de akár a rákkezeléseknél is alkalmazható lesz.

Forrás: Sciencealert | Origo.hu