Így teszi tönkre gyermeke életét egy alkoholista anya – A magzati alkohol szindróma

A 43 éves Karli boldogan öleli magához a plüssjátékát. Karli nagyon szereti a táskákat, a Hello Kitty-s dolgokat, a matricás albumokat, a táncot, és nem látja előre a veszélyeket. A 43 éves nő egy 6 éves kisgyermek értelmi szintjén áll, ugyanis magzati alkohol szindrómában szenved: anyukája végigitta a terhességét.

Karli édesanyja, Kathy most 61 éves, és már nyíltan képes beszélni arról, mi történt vele akkoriban

Az asszony családjában is sokan voltak az alkohol rabjai, ám erről nem volt szokás beszélni. Kathy már 12 évesen túl volt több berúgáson, szerette azt az állapotot, amibe az alkohol vitte: olyankor szerethetőnek és okosnak érezte magát. Mivel a család semmit nem tett, hogy megállítsák a lejtőn, Kathy csak tovább ivott, aztán 16 évesen teherbe is esett. Az ivást terhessége alatt sem hagyta abba, csak kicsit mérsékelte magát, de dohányzott és bulizott a barátaival ebben az időszakban is. Felelőtlen életmódjának dacára egészséges fiút szült.

FETALALCOHOL0328_copy1452526092

Karli a babáival

Ekkor jött a második gyermek

Nem sokkal ezután esett teherbe Karlival, akinél a szülés után már egyértelműen megjelentek a magzati alkohol szindróma jelei. Sokat volt beteg, nem tudott felülni, nem fejlődött a mozgása, és a beszéde sem úgy, ahogy kellett volna. Hosszú ideig azonban egyetlen orvos sem tudta megmondani, mi baja van a kislánynak, akkoriban még nem ismerték fel ezt az állapotot olyan könnyen.

Az anyuka viselkedése továbbra sem változott, Karli után még háromszor esett teherbe, miközben alkohol- és drogfüggő volt. Egy kislány egészségesen született, ám a másik két baba meghalt. Kathy ekkor fordult segítségért. Elvonóra ment, leérettségizett, munkát talált, és a megszerzett ismeretek alapján elkezdett azon gondolkodni, Karli talán amiatt maradt vissza a fejlődésben, mert ő ivott a terhessége alatt.

Karli 16 éves volt, amikor Kathy teljes kivizsgálásra vitte el

Ekkor derült ki, hogy a tinilány magzati alkohol szindrómában szenved, azaz agya visszafordíthatatlanul károsodott a terhesség alatt. Kathyt rettenetes bűntudat gyötörte, és eldöntötte, hogy beszélni fog történetükről azért, hogy minél több ember tudjon arról, milyen károkat okozhat az anya alkoholizálása a terhesség alatt. Kathy így lett a Nemzeti Magzati Alkohol Szindróma Szervezet alelnöke, folyamatosan előadásokat tart a témában.

A magzati alkohol szindróma

Amikor az anya alkoholt iszik, az a placentán át bejut a baba szervezetébe is. Gátolja az agy fejlődését, a baba növekedését, így az születése után súlyos esetben kicsi szemekkel, vékony felső ajakkal jön világra, beszéd- és mozgásfejlődési rendellenességekkel, látás- vagy hallásproblémákkal. Gyógymód nem létezik, egyedül az akadályozhatja meg a betegséget, ha az anya nem iszik alkoholt a terhessége alatt, vagy maximum hetente egyszer megiszik egy pohár sört, vagy fél pohár bort. Abban, hogy az anyától teljesen meg kell-e vonni az alkoholt, vagy nagyon keveset nyugodtan ihat, a szakértők között sincs egyetértés.

Forrás: Washingtonpost