Létezik egy férfi, akit Hitlernek hívnak és van egy Lenin nevű öccse

Egy ecuadori édesapa – akit Bolivárnak hívnak – különös nevet választott két fiának: a nagyobbikat Giovanni Hitlernek, a kisebbiket Lenin Helennek nevezte el (igen, a kisebbiknek ráadásul az egyik neve női név).

A fiúgyermekek közben felcseperedtek, saját családot alapítottak. Giovanni Hitler így nyilatkozott a második keresztnevéről:

“Mikor gyerek voltam, nem igazán tulajdonítottam jelentőséget a keresztnevemnek. Csak akkor tudatosult bennem, hogy ki állt a Hitler név mögött, mikor történelemórán a 2. világháborúról tanultunk. Akkor megnyugtattam magam, hogy ez csak egy név, én egy teljesen másik ember, egy külön személyiség vagyok, nem én voltam az a tömeggyilkos, csak a nevünk ugyanaz. Aztán mikor megszülettek a gyerekeim, szintén egyedi nevet választottam nekik: a nagyobbik fiút Hugo Cháveznek hívják, a kisebbiket pedig Kim Dzsongun-nak. Nem, ez csak vicc! Dehogyis! :) A 24 éves fiamat Adrán Giovanninak hívják, a kisebbiket, a 15 éves fiamat pedig Bryan Andrés-nek.”

giovannihitler

Giovanni Hitler Cando | Fotó: El Pais Verne

Érdekes módon Giovanni Hitler Cando sosem akarta megváltoztatni a nevét. Döntését többek között azzal indokolja, hogy rengeteg utánajárással járna az ügyintézés.

“Minek változtassam meg a nevem, ha már 43 évet leéltem úgy, hogy Hitlernek hívnak? Az ismerőseim, barátaim, a családom, szóval mindazok, akik fontosak nekem, nagyon jól tudják, hogy nem vagyok náci.”

Már soha nem derül ki, miért diktátorokról nevezte el a fiaiat

Sajnos, az a bizonyos Bolivár – tehát az édesapa, aki gyermekeit Hitlernek és Leninnek keresztelte – már nagyon korán elhagyta a családját, így már sosem fog kiderülni, vajon miért két diktátorról nevezte el fiait. Giovanni Hitler mindössze kétéves volt, mikor apjuk kilépett az életükből. Ma már csak találgatni lehet, hogy Bolivár mit akarhatott ezzel: talán látni szerette volna, amikor a 20. század két hírhedt személyisége, Hitler és Lenin – , mint ahogy a gyerekek általában – összekapnak valami apróságon és egymással civakodnak? Ki tudja?!

Mikor aztán Giovanni Hitler Németországba utazott, hogy meglátogassa az ott élő, ecuadori származású anyósát, akkor a rendőrség külön tolmácsot fogadott fel a számára, hogy tisztázzák a számukra szokatlan keresztnevét.

“Bonnba tartottam az anyósomhoz, mikor szabályos kihallgatásra hívtak be a rendőrök. Azt kérdezték, miért kaptam ezt a nevet. Persze ezt én magam is szeretném tudni. Aztán azt tudakolták tőlem, hogy vajon tisztában vagyok-e azzal, hogy ki volt Adolf Hitler. De még mennyire! – válaszoltam.”

Giovanni Hitler Cando szerint sosem az számított az életében, hogy mi a keresztneve

Az csak egy név, még ha egy tömeggyilkosé is, de ő maga már nem azonos egy puszta névvel, hiszen saját személyisége van. Mikor 20 évvel ezelőtt Madridba jött, és a helyi spanyol lakosok lenézték őt, a fiatal bevándorlót, akkor előfordult, hogy azt kívánta, bárcsak tudnák, mi a teljes keresztneve, akkor talán megijednének tőle vagy legalábbis több tisztelettel beszélnének vele. De ő sosem árulta el ilyenkor a teljes nevét, mert nem a név számít, hanem mindig az ember maga. Akkor is, ha “csak” egy építkezésen dolgozó ecuadori munkásról van szó.

Giovanni Hitler származása tehát sokkal inkább befolyásolta az életpályáját, mint a különös keresztneve. Fiait viszont tisztességesen felnevelte, és arra is büszke lehet, hogy egész normális keresztnevet talált nekik.

Forrás: El Pais Verne

O. M.