Tudtad? A világ egyik legjobb egyetemén nincsenek osztályzatok

Gondolnád, hogy a világ legerősebb jogi egyetemén, ahol mellesleg Bill Clinton is végzett, nem is adnak osztályzatokat? A Yale Law School, ami évfolyamonként csak 200 diákot vesz fel, évi 18 millió forintos tandíjért, egészen másképp értékeli tanulói teljesítményét.

1969-ig egyébként ott is adtak osztályzatokat, de akkor az amerikai jogvédő mozgalmaknak hála a diákok fellázadtak, és az addig elitista, szexista, és rasszista egyetemen gyökeres változásokat értek el. Eltörölték az igazságtalannak tartott osztályzást, helyette az első félévben például csak átment, vagy nem ment át kategóriába sorolják a tanulókat. A rá következő években ezen annyit változtatnak, hogy valaki dícsérettel megy át, vagy alacsony teljesítménnyel. A Yale módszerélt később olyan egyetemek vették át, mint a Harvard vagy a Stanford.

A többi amerikai jogi egyetem megmaradt az extrém versenyszellem erősítésénél

Ráadásul oly módon, hogy a diákoknak ne érje meg segíteniük a többieknek. A “legyél mindenki másnél jobb” rendszerben a teszteken elért pontszámok alapján sorba rendezik a hallgatókat. A legjöbb tíz százalékot elérő diákok ötöst, azaz A minősítést kapnak, az utána következő tíz százalék B jegyet, a következő hatvan százalék C-t, míg a maradék D-t.

Forrás: BBC, Yaledailynews

via Index