Ilyen az élet a világ leghidegebb településén, ahol kilenc hónapig tart a tél

A magyarok nagy része már alig várja a tavaszt, a napsütést, a langyos szellőt, a virágokat, ám a világ leghidegebb településén mindez csak vágyálom.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-21

Szibéria észak-nyugati részén, magas hegyláncok ölelésében fekszik Ojmjakon városa, ahol a tél kilenc hónapig tart, a hőmérséklet pedig -30 és -50 Celsius fok körül alakul. A hegyek miatt nem tud távozni a hideg levegő, ám azok legalább a jeges szelet is felfogják.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-6

Az emberek megszokták, hogy a tejet és a vizet megfagyott állapotban vásárolják, de náluk is van iskolai szénszünet – amikor a hőmérséklet -52 fok alá süllyed. Annyi könnyítés van, hogy a szenet a közelben bányássszák, nem kell máshonnan odaszállítatni.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-8

Ojmjakon egyébként pont a bányászat miatt lett felkapott hely a Szovjetunió idejében, itt még aranyat, ezüstöt, platinát is találtak. A Szovjetunió felbomlása után az addig virágzó település ismét a rénszarvastenyésztésre, vadászatra tért át, illetve azok után, hogy 1926-ban  -71 fokot mértek, és kiérdemelték a világ leghidegebb lakott települése címet, a turizmusból is származik bevételük.

Ilyen melegedőkben alszanak az állatok éjszaka

Ilyen melegedőkben alszanak az állatok éjszaka

Mondjuk odajutni egyáltalán nem egyszerű, ebben a hidegben csak dupla üvegezésű, erős autókkal lehet megközelíteni őket, a motort is addig kell járatni, amíg csak lehet, különben a jármű egészen nyárig ott marad, ahol leállt.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-15

A nyár viszont csak három hónapig tart, igaz, cserébe nagyon meleg, akár plusz 30-35 fokos is lehet – így az ojmjakoniaknak nemcsak a nagy hideggel, de az extrém hőingadozásokkal is meg kell küzdeniük.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-17

Ez itt a vécé, azért van odakint, mert a fagyott föld miatt nem lehet a lakásokat csatornázni.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-19

Nem kell bajlódni a kifogott halak lefagyasztásával, vagy hidegen tartásával

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-22

Az utat a csontok útjának is nevezik, ugyanis annak idején kényszermunkásokkal építtették, a halottakat pedig beletemették az útba.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-13 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-20 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-23 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-24 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-25

Forrás: Boredpanda