Egy falu, ahol 7 napot kell dolgozni egy héten, ám minden lakos szupergazdag

Képzelj el egy falut, ahol nem otthonkában sétálgatnak a nénik, hanem  márkás autóval közlekednek, gyönyörű házuk van, és nem mellesleg kétszázötvenezer dollár a bankszámlájukon. A kínai Huaxiben így él minden egyes ember, egyetlen feltételnek kell megfelelniük: ott kell élniük, a költözéssel mindent elveszítenének.

518

Huaxi falu a településen túl egy több ágazatot érintő ipari cég, amely a tőzsdén is szerepel, a részvényesek pedig maguk a falusiak. Nem volt ez mindig így: a falu 1961-ben jött létre, egyfajta kommunista álomként.

619

Ma már  40 országba exportálnak termékeket, és mindenhonnan érkeznek hozzájuk emberek, akik náluk akarják megtanulni a meggazdagodás művészetét. Huaxiban ugyanis minden családnak alanyi jogon jár egy berendezett ház, egy márkás új autó, ingyenes orvosi ellátás, iskola, és a béreken, nyugdíjakon kívül rengetegen kapnak bónuszjövedelmet.

A general view of Huaxi Village from the Golden Pagoda 10 December 2004. The "richest village in China" emerged in the 1980's as a symbol of China's rural economic growth and today is home to approximately 60,000 residents with a total income near six billion yuan (about 750 million USD). Local residents live a modern comfortable life thanks to the village's 58 enterprises producing more than 10,000 quality iron, wool, chemical and aluminum products.

A falunak van saját helikoptere, és fedett járdája is, hogy akármilyen is az időjárás, szárazon mehessenek haza. Cserébe viszont hetente hét napot kell dolgozni, és be kell tartani a szabályokat, különben bírság a büntetés, betiltották a szerencsejátékot, nincsenek éjszakai bárok, vagy internetkávézók, aki pedig el mer költözni, elveszíti mindenét.

3110

Huaxi mindenek felett valónak tartja magát, ezért is építtetett egy, Peking legmagasabb épületével azonos méretű tornyot a kis faluba – no meg azért, hogy legyen mit mutogatni a faluba érkező évi kétmillió turistának.

A torony belseje

A torony belseje

Tömény ranyból készült bika (merthogy a falut a bika évében alapították)

Tömény ranyból készült bika (merthogy a falut a bika évében alapították)

Forrás: Rocketnews, Independent