Tudtad? Ebben a török városban találták meg a világ egyik legszebb állapotában megmaradt ókori mozaikját

A színpompás, érintetlen ókori görög mozaikokra egy építkezésen találtak rá Törökországban közel a szíriai határhoz, az ősi Zeugma helyén. Az ankarai egyetem professzorának vezetésével 2007-ben kezdték meg az ásatásokat, és az időszámításunk előtti második században épített üvegmozaikokra bukkantak.

zeugma1

Különböző mitológiai alakok, istenek, istennők, régi hősök köszönnek vissza a ma is ragyogó ábrákon a padlón, amiket valószínűleg az ott üldögélőknek szántak szemük gyönyörködtetésére. Zeugmát az Eufrátesz folyó mellett I. Szeleukosz Nikátor alapította i. e. 300 körül, a Zeugma név azonban jelenleg csak a folyó nyugati partján lévő településre vonatkozik.

zeugma2

Zeugma hamar fejlődésnek indult, a kereskedelmi útvonalak közelsége miatt jelentős politikai és kereskedelmi központtá vált. A településbőlnapjainkra a hellenisztikus agóra, a római kori agóra, a stadion, két szentélykörzet, két fürdő, a színház, a légió kaszárnyája és a hozzá tartozó adminisztratív épületek, a hellenisztikus és római kori városfalak, és a lakókörzetek romjai maradtak.

zeugma3 zeugma4 zeugma6

Forrás: MyModernMet