Tudtad? New York első metrója valódi luxus volt, ami csak a gazdagoknak épült

1867-ben New York utcáin hatalmas volt a tömeg. Alfred Ely Beach mérnök és üzletember azon gondolkodott, hogy milyen jó lenne metróval közlekedni, de ötletét kinevették. Beach erre saját költségére épített egy alagutat, amin átfértek a kocsik: 58 nap kellett a 95 méter hosszú alagút elkészítéséhez.

2-pneumatic-transit-1870-granger

Beach viteldíj ellenében megkocsikáztatta az érdeklődőket, akik egy ismert ruhaüzletben tudtak lemenni az alagútba. A díszes váróban freskók, szobrok, kényelmes fotelek tették szebbé a környezetet, az unatkozókat élő zongorajáték és aranyhalas tó szórakoztatta.

Screen-Shot-2016-01-15-at-15.12.06

A metrókocsin 22 plüss fotelben lehetett utazni, szintén luxus körülmények között, így a szokatlan közlekedési eszközt többnyire csak a gazdagok használhatták. Közlekedésre már csak azért sem volt alkalmas, mert nem volt meg a másik vége: amikor a kocsi az alagút végére ért, egyszerűen megfordult, és visszavitte az utasokat a kiindulási pontra.

pam9053

A teljes vonalat nyolc kilométeresre tervezték, de a lassú és hangos metró nem aratott osztatlan sikert. Mire 1873-ban Beach engedélyt kapott a további építkezéshez, elfogyott a pénz, az egész metróépítés leállt.

subway-station

Az alagutat bortárolásra és céllövöldözésre használták, majd Beach halálával az egész feledésbe merült. 1912-ig, a mai metró megépítésig úgy is maradt. A vonalat az építkezéskor lerombolták, csak a City Hall állomás van még meg, de az sincs a jelenlegi metró rendszerében.

pt_london

This group of financiers and city officials get a tour of New York City's first subway in January 1904 while the city's policemen stood by on the platform at City Hall Station. Seated toward the front of the ceremonial flat car are Alexander Orr, August Belmont, John B. McDonald, and Mayor George B. McClellen. (AP Photo/NYC Transit Authority)

1904 januárjában indult a “modern” metró első útja New Yorkban

A metróalagút ma

A metróalagút ma

Forrás: Messynessychic