175 éve született a kegyetlen felfedező, aki megtalálta David Livingstone-t

175 éve január végén született meg Henry Morton Stanley, a férfi, aki 1871-ben világszenzációt keltve rátalált az Afrika mélyén eltűnt David Livingstone-ra.

Stanley élete nem indult könnyen, törvénytelen gyerekként született, majd kalandvágyától hajtva hajósinasnak állt, és hamarosan Amerikában kötött ki. Katonaként, tengerészként és újságíróként is kipróbálta magát, 1869-ben pedig megkapta a megbízást, ami világhírűvé tette:  lapja a példányszám fellendítésének reményében David Livingstone megtalálásával bízta meg.

800px-Henry_Morton_Stanley,_1872

Henry Morton Stanley 1872-ben

A Viktória-vízesést felfedező skót utazó és misszionárius Livingstone a Nílus forrását indult felkeresni, de aztán nyoma veszett és három éven át nem adott hírt magáról. Stanley 1871-ben indult Zanzibárból Livingstone felkutatására, és meg is találta őt a Tanganyika-tó partján fekvő Ujijiban. Saját leírása szerint ezzel a kérdéssel köszöntötte őt:

“Ugyebár Doktor Livingstone-hoz van szerencsém?”

A férfi beteg volt, legyengült, de aztán visszanyerte erejét, és új barátjával, Stanley-vel együtt feltérképezte a tó északi részét.

Stanley később könyvet is kiadott Hogyan találtam meg Livingstone-t, utazások, kalandok és felfedezések Közép-Afrikában címmel. 1873-ban pedig, Livingstone halála után egyedül követte végig a Kongó folyót. Nehéz körülmények között meneteltek 1001 napon át, kalandjait Stanley ismét könyvben örökítette meg.

Stanley idősebb korában

Stanley idősebb korában

Belgium királyának anyagi segítségével később ismét  visszatért a fekete kontinensre, a köztudottan erős, félelmet és késlekedést nem ismerő, gyakran erőszakos és kegyetlen Stanley utat és vasutat építtetett, illetve gőzhajót indított felfelé a Kongón. További afrikai útjain teljesen feltárta a Kongó folyót és környékét, a Nílus eredetét, majd végül megnősült, és magához képest nyugodt életet élt Angliában, egészen 1904-ben bekövetkezett haláláig.

Forrás: Wikipedia