50 éve fél évre “elzárták” a Niagara vízesést, és nemsokára megismétlik

A Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekvő hatalmas vízesés megállíthatatlanul zubog a mélybe hatalmas hangorkán és párafelhő közepette. Nehéz elhinni, hogy valaha is gátat tudtak neki vetni, pedig 1969-ben pontosan ez történt.

Niagara-Falls-Dried-Up-2-RussGlasson-675x440

Az amerikai hadsereg mérnökei meg akarták vizsgálni a folyómedret és a sziklafalakat, ezért ideiglenesen másfelé terelték a vizet. A Niagara-vízesés így fél éven át szárazon maradt.

Niagara-Falls-Dried-Up-1-RussGlasson-675x444

Ez természetesen nem tett jót a folyómedreknek, így ahelyett, hogy a vizet visszaengedték volna a helyére, a katonák egy különleges öntözőrendszerrel pótolták a talaj nedvességtartalmát, miközben a medret szépen megtisztították, próbafúrásoknak vetették alá, és még egy hidat is építettek az érdeklődő turistáknak, akik meg akarták nézni, hogy fest a folyó medre víz nélkül.

Niagara-Falls-Dried-Up-3-RussGlasson-675x444

Az akkor készült fényképek egy része nemrégiben előkerült, és egy videón is megnézhetjük, hogy nézett ki a Niagara elzárva. Az egész procedúrát meg akarják ismételni 2019-ben, hogy két, 115 éves hidat felújítsanak.

Niagara-Falls-Dried-Up-5-RussGlasson-675x434 Niagara-Falls-Dried-Up-6-RussGlasson-675x437 Niagara-Falls-Dried-Up-7-RussGlasson-675x465

Forrás: Thinknice