A frissen levágott fű finom illata igazából a fűszálak segélykiáltása

A növények az állatokkal szemben nem tudják elmondani nekünk, ha valami nem tetszik nekik. Mégis meglepetést okoznak azoknak, akik azt gondolják, egy növény nem tud kommunikálni – írja az Index.

Egy német tudóscsoport  kimutatta, hogy a növények az elpusztulástól, sérüléstől való félelmüket igenis jelzik, mégpedig szagokkal. Amikor például füvet nyírunk, a fűszálak által kibocsátott illat tulajdonképpen a növény segélykiáltásának a kipárolgása. A kutatók szerint a frissen nyírt fű illatát a növény kommunikációs eszközként használja: a közelben lévő a rovarok észlelhetik, és megmenthetik a növényt.

Hogyan?

Igen, a növények bizonyítottan segítséget kérnek a rovaroktól. Ez úgy derült  ki, hogy német kutatók egy vadon élő dohánycserjét tanulmányoztak. Amikor jött a dohányszender nevű rovar, hogy megrágcsálja a leveleket, azokból olyan illat áradt, ami odavonzotta azokat a rovarokat, akik pont a szenderrel táplálkoznak. Ezt a hívó illatanyagot a szendrek emésztőnedve váltotta ki a dohánylevelekből.

A tudósok további vizsgálatokat folytatnak a növények illatával kapcsolatban

Mert úgy néz ki, hogy ügyesen kommunikálnak vele, és a kémiai reakcióikból azt is megtudhatjuk, hogy a növények képesek-e emlékezni. A kérdés már csak azért is érdekes, mert jelenleg alig tudunk valamit a növények illatanyagairól – persze néhányukat  le tudjuk írni képlettel, de titkaik még csak most tárulnak fel előttünk.

Forrás: io9