Mi történik egy gyerekkel, ha éheztetjük? Kegyetlen kísérlet Kanadából

1942-től kormányzati támogatással valósítottak meg egy “érdekes” kísérletet Kanadában. A manitoba törzshöz tartozó bennszülött gyerekeket éheztették a tudomány nevében, és lelkesen feljegyezték az eredményeket.

Fogták a rezervátumban, rossz körülmények között élő, éhező indián gyerekeket, és tengerimalacnak használták őket: megnézték, mit és mennyit ettek addig, majd a felére csökkentették egy csoport tejadagját, egy másiktól a vitaminokat vonták meg, egy harmadiknak olyan “dúsított” lisztet adtak, ami emberi fogyasztásra nem is volt alkalmas,  és figyelték, mi történik.

residential_school.jpg.size.xxlarge.letterbox

Egy fénykép a gyerekekről

A legrosszabb a dologban az, hogy az így kialakuló, fájdalmat okozó fogászati problémákat a projekt vezetői direkt nem engedték kezelni, mivel az íny állapotából következtettek az alanyok egészségügyi állapotára.

A feljegyzések szerint összesen 1300 bennszülöttet kínoztak így meg – a kísérleti alanyok nem tudtak róla, hogy épp mi történik, csak nem kaptak eleget enni, a gyerekek szüleit sem tájékoztatták.

A kísérlet még az ötvenes években is javában folyt: volt olyan gyerek, akitől két éven át elvették a tejet, a vitaminokat, vagy az ásványi anyagokat. A visszafordíthatatlan károsodások, a betegségek, a szinte mindegyiküknél kialakuló vérszegénység,  néhány gyerek halála senkit sem érdekelt, csupán tudományos szempontból.

Forrás: Knowledgenuts, TheStar