A 15 éves lány, aki egymaga megölt félmillió legyet

1912-ben Torontót elözönlötték a legyek. A bibliai csapáshoz hasonló méretű katasztrófa ellen a város vezetése meghirdette a légycsapkodó versenyt, amiben a 15 éves Beatrice White igen tehetségesnek mutatkozott: egymaga félmillió legyet küldött a másvilágra.

Azt már a 20. század elején is tudták, hogy a legyek veszélyesek, rászállnak az ételre, fertőzéseket okozhatnak, komoly betegségeket terjeszthetnek, és kifejezetten idegesítőek. 1912-ben azonban még nem volt elektromos légyriasztó, meg könnyen használható légyirtó spray, ráadásul a város tele volt lovakkal, a sok ló sok trágyát jelentett, a sok trágya sok legyet, és akkor még nem beszéltünk a szeméttelepekről és a nyomornegyedekről, ahol a legyek tömegesen randalíroztak.

Dr. Charles Hastings, a város főorvosa azonban kezelésbe vette a dolgokat. A település legolvasottabb lapjában, a Toronto Daily Star-ban felhívást tett közzé, és meghirdette a légyölő versenyt. Csak 16 éven aluliak nevezhettek, és az nyert, aki a legtöbb megölt légy hulláját mutatta be a verseny végén. A nyertes a szegény családból származó Beatrice White lett ötszázezer légy tetemével. Abban az évben egyébként összesen 3,5 millió legyet tudtak kinyírni Torontóban.

beatrice-white

A 15 éves Beatrice a speciális légyfogóival

A 15 éves Beatrice azért is lehetett ilyen sikeres, mert nem a hagyományos légycsapót használta, hanem speciális csapdákat állított egy fadoboz, némi drót, és nyers máj segítségével.

A lányból helyi híresség lett, újságcikkek foglalkoztak vele, meg is kapta az ígért 50 dolláros jutalmat, de sajnos nem tudott belőle zeneleckéket venni, ahogy tervezte, mert a pénzt azonnal elszedte tőle az apja.

A lányról 1968-ban még megjelent egy cikk, a városvezetéstől ajándékba kapott egy adag légyirtót – sőt, egy film és festmény is készült róla, de ezektől élete nem változott meg: 1980-ban közös sírba temették.

Forrás: Knowledgenuts, TheStar