“Soha nem mondanék le róluk” – Az anyuka, akinek két gyereke is a Zika-vírus miatt lett beteg

Egy kansasi anyuka mindkét lányát úgy szülte meg, hogy a magzatok Zika-vírussal fertőződtek meg az anyaméhben – ezelőtt 9 és 14 évvel, tehát jóval a most felfutó járvány előtt. A két kislány kisfejűségben – úgynevezett mik­ro­kefá­li­á­ban – szenved, de édesanyjuk így is büszke rájuk, és meg akarja mutatni az egész világnak, hogy így is lehet élni. Mutatjuk, mit tesz egész világot lázban tartó Zika-vírus a gyermekekkel.

Gwen Hart­ley és férje már egy egészséges fiúgyermeket nevelt, amikor két lányuk született: a 9 éves Lola és a 14 éves Claire – mindkét gyermekben kimutatták a Zika-vírust.

2534

A kisfejűségben szenvedő lányok külsején egyértelműek a tünetek, és komoly egészségügyi problémákkal küzdenek: nem tudnak járni, beszélni, epilepsziás rohamaik vannak, és testsúlyuk is nagyon alacsony – , de Lola és Claire ugyanúgy játszanak és örülnek az életnek, mint a többi gyerek.

zika

Szeretnek játszani, imádják a Halloweent, a rapzenét, a tévéműsorokat, a sportot, és Gwen szerint sokkal erősebbek, mint hinnénk.

2592

Esetükben egyébként az is csoda, hogy élnek: a Zika-vírussal fertőződött babák ugyanis általában az első pár hétben meghalnak. Gwen lányainak sem jósoltak túl sok időt, ám ők rácáfolnak a orvosok jóslataira, és szeretetben, boldogan élnek, amennyire csak lehet.

3264

Mi a Zika-vírus pontosan?

Nem véletlenül tartják veszélyesebbnek az ebolánál is a Zika-vírust. Megdöbbentően gyorsan terjed, a terhes anyáknál megfertőzi a magzatot is. A betegség emberről emberre nagyon ritkán terjed, de vérszívó ízeltlábúak, azaz egyes szúnyog- és kullancsfajok közvetítésével  könnyen elkapható.

A kórokozót 1947-ben mutatták ki először az elhagyott, távoli, ugandai Zika-erdőben, de emberben csak 1968-ban jelent meg. Aztán csend lett, egészen mostanáig, hiszen Afrika és Brazília után a vírus jelen van Francia Polinézia szigetein, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, és Európában is.

A magyar szúnyogok azonban a szakértők szerint nem fogják hordozni a vírust, így tömeges megbetegedésektől egyelőre nem kell tartanunk. Ha valaki mégis megfertőződik, nagy eséllyel tünetmentesen átvészeli a betegséget, az esetek húsz százalékában azonban láz, fejfájás, kiütések jelentkeznek, de ezekből is fel lehet gyógyulni, nem halálos betegségről van szó.

Az igazi problémát a csecsemők esetében jelentkeznek, ott ugyanis ha egy terhes anya megfertőződik Zika-vírussal, gyermeke nagy eséllyel lesz kórosan kisfejű.

Forrás: TheGuardian