A barack sós volt, a banán meg magokkal teli: Ilyenek voltak régen kedvenc gyümölcseink

A génmanipuláció megváltoztatja egy növény tulajdonságait – általában jó irányba -, mégis idegenkedünk tőle, pedig eleink ugyanezt csinálták, csak más módszerekkel a növénynemesítések során.

Nélkülük nem lenne édes a banán, könnyen fogyasztható a görögdinnye, a barack pedig sós, földízű vacakként nőne a fán.

gy

Giovanni Stanchi festményéből tudhatjuk, hogy a 17. században így nézett ki a görögdinnye

A görögdinnye héját felvágva hatalmas, egybefüggő piros húst találunk, benne kezelhető számú maggal. Régen azonban, ahogy ez a korabeli  festményeken is látszik, a görögdinnye egészen másképp nézett ki.

banana-before

Vad banán, tele magokkal

Ugyanez igaz a banánra is, amely eredetileg nem is volt édes, viszont jó sok mag volt benne. Hétezer éve, mióta nemesítik, nem olyan ellenálló a betegségekkel szemben, de cserébe finom.

wild-peach

Ez itt az őszibarack elődje

Az őszibarack esett át talán a legnagyobb változáson: a mai nagy, lédús, édes termés korábban kicsi volt, földízű, sós, hatalmas maggal, és kevés gyümölcshússal

wild-carrot

Őssárgarépa

A zöldségek sem maradtak ki a sorból, a sárgarépa párezer évvel ezelőtt  egyáltalán nem is volt sárga: színe fehér volt, a gyökér maga kemény. A rómaiak kezdték nemesíteni, s Európában az 1600-as évektől valamiért a narancssárga változatot kedveltük meg jobban, miközben sárgarépa a mai napig megtalálható Ázsiában fehér, lila és piros színváltozatban is.

Vadkukorica

Vadkukorica

A vadkukoricának sem estünk volna neki negyed óra főzés után, mérete ezerszer lett nagyobb a nemesítés során, édes ízt kapott, és termesztése is egyszerűbb lett.

Forrás: Businessinsider, Yahoo

via Index.hu