Van, ahol a fenekelés, mint iskolai nevelési módszer még mindig bevett szokás

Ohióban csak 2009-ben tiltották be véglegesen a diákok elfenekelését, Új-Mexikóban pedig csak két évvel később. Egy 1977-es Legfelsőbb Bírósági döntésnek köszönhetően még mindig legálisan verhetik meg így a gyerekeket Amerika 19 államában.

Manapság a legtöbb iskolában egyetlen tanár sem emelhet kezet a diákjaira, ezért is meglepő, hogy 2016-ban még mindig vannak olyan oktatási intézmények, ahol legálisan fenekelhetik el a diákokat, vagy okozhatnak nekik valamilyen módon fájdalmat. Az említett 19 állam főleg délen található, köztük van Florida, Georgia, Alabama, Mississippi, Tennessee, Kentucky, Louisiana, Arkansas, Missouri, Texas, de Colorado, Wyoming, Idaho, és Indiana is.

Az Oktatási Minisztérium felmérése szerint 2006-ban Texasban majdnem 50 ezer diákot bántalmaztak, ebből 10 ezer gyerek valamilyen fogyatékossággal él. 2009-ben egy gyermek zúzódásokkal a testén ment haza, a tanára verte meg, nem hagyva lélegezni a fiút az asztmás rohama közben.  A tanárok egy része még fenekelő botot is készít, általában régi baseball ütőkből, és azzal okoz fájdalmat. Talán nem meglepő adat, hogy afroamerikai diákokat háromszor nagyobb eséllyel ütik meg.

Fenekelő eszköz

Miért törvényes?

A verést legalizáló határozatot 1977-ben mondta ki a Legfelsőbb Bíróság az Ingraham-Wright ügyben. A 14 éves James Ingrahamet az igazgató lefogta, tanára pedig ütni kezdte, mivel bár felszólították, nem hagyta el az osztálytermet. A húsz ütést kapott fiú szülei látleletet vetettek, és beperelték az iskolát, de a bíróságon azt a határozatot hozták, hogy a kegyetlen büntetéseket tiltó rendelkezés nem érvényes az iskolákra, és az ott zajló testi fenyítésre.

Mivel Amerikában precedensjog van érvényben, szövetségi szinten nem hozhatnak szabályt, és a testi fenyítés legális marad azokban az államokban, amelyek saját hatáskörben nem tiltják be. Az Amerikai Pszichológusok Egyesülete, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Orvosi Kamara egyértelműen károsnak tartja a testi fenyítést,  Human Rights Watch szerint embertelen, megalázó és káros, ami a diákok tanulmányi teljesítményére is rossz hatással van.

Forrás: Knowledgenuts, Hrw