Tudtad? A Barbie babákat eredetileg egy ismert luxus prostituáltról mintázták, és férfiaknak tervezték

Teljesen jogosan gondolkozik el azon néhány szülő, hogy gyermeke miért játszik egy olyan babával, akinek alakja egyértelműen a férfiak álomképére, és nem egy igazi csecsemőre hajaz. Most megkaptuk rá a választ: a Barbie babák eredetileg felnőtt férfiaknak szánt vicces játékok voltak, amelyek Lilli, egy ismert luxusprostituált alakját viselték.

main

A Barbi baba elődje: Lilli, akit kifejezetten férfiaknak gyártottak

A Barbie babát – amit akkor még Lillinek hívtak -, a németek alkották meg 1952-ben egy bulvárlap hasábjain. Egy aranyos baba feje alá Lilli, a kor ismert szabadszájú, gazdag férfiak kegyeiből élő szexistennője idomait pingálták. Az így megalkotott nő 9 éven át szerepelt képregényfiguraként, közben a nagy sikerre való tekintettel 1955-ben műanyagból is megalkották.

Vintage_1950s_Bild_Lilli_2014-03-31_08-27

Lili ruhája is egyértelműen a férfiak kedvét kereste

Ekkoriban a gyártóknak még eszükbe sem jutottak a gyerekek: férfiaknak szánták vicces ajándékként a szexi, rövid ruhába bújtatott, kisminkelt, egyértelmű utalásokkal teli babát, és csak bárokban meg trafikokban lehetett kapni.

Maga a gyártó is alaposan meglepődött, amikor ezt a babát elkezdték kisajátítani a gyerekek – jellemzően azokon a tájakon, ahol nem ismerték előzetesen a képregényt.

A tényleges Barbie babát megalkotó Ruth Handler egy ilyen Lilli baba láttán kapott ihlete. Fogta a játékot, kicsit szelídített a külsején – például eltüntette a mellbimbóit – és szépen eladta Barbie babaként 1959-ben. Handler új találmánya azonban annyira hasonlított a Lilli babára, hogy a dologból később per lett, és a Mattel kénytelen volt licencdíjat fizetni a másolás miatt.

Forrás: Time, Wikipedia, Mademoisellerobot

via Index