Sikerült meggyógyítani egy gyógyíthatatlannak tartott leukémiás kislányt egy forradalmian új módszerrel

Bár minden hónapban felfedeznek legalább egy forradalmi rákellenes módszert, az Adaptimmune nevű biotechnológiával foglalkozó cég és a GSK  gyógyszergyártó óriás legújabb kísérletsorozata valóban ígéretesen hangzik, annyira, hogy a kemoterápia óta ezt tartják a legnagyobb rákellenes kezelési lehetőségnek.

A T-sejtes terápia lényege az, hogy a betegek saját immunrendszerét veszik rá arra, hogy végezzen a tumorral. Ehhez a T-limfociták, az immunrendszer kórokozókat megsemmisítő sejtjeit akarják manipulálni úgy, hogy a rákos sejteket is elpusztítsák. A módszer klinikai tesztelése egy éven belül elkezdődik, a résztvevők mind előrehaladott rákban szenvedő betegek lesznek, akik nem reagáltak jól a hagyományos terápiákra. Saját fehérvérsejtjeiket veszik majd le, amiket génsebészeti módszerrel beprogramoznak a tumorsejtek ellen, aztán visszaengedik őket a véráramba.

Egy egyéves kislányon már sikerrel alkalmazták a módszert, a pici nagyon agresszív és gyógyíthatatlannak tartott leukémiában szenvedett, ám genetikai úton megváltoztatott donor fehérvérsejteket kapott, amik segítettek rajta.

Forrás: Independent