Hallgasd meg Mozart és Salieri eddig ismeretlen kantátáját!

A közelmúltban felfedezett, eddig ismeretlen, Mozart és Salieri nevéhez fűződő darabot most játszották először nyilvánosság előtt a prágai Zenei Múzeumban.

A kantátát egy cseh zenésznek, Lukas Vendlnek volt szerencséje előadni, de mivel egy négykezes darabról van szó, még biztosan fogunk róla többet is hallani, mikor majd a következő sajtótájékoztatón ketten fogják eljátszani.

A zenei kompozíciót 200 évig homály övezte, csak nem régen bukkant rá a prágai Zenei Múzeumban egy német kutató, Timo Jouko Herrmann egy szerencsés véletlennek köszönhetően.

Az 1785-re visszanyúló partitúrát Lorenzo da Ponte librettójára írta Wolfgang Amadeus Mozart és Antonio Salieri. Mindketten két külön strófát írtak, melyeknek érdekes címet adtak:

“Ofélia visszanyert egészségére  – Per la ricuperata salute di Ofelia”

Az eddig ismeretlen zenei mű megtalálása már csak azért is történelmi jelentőségű, mivel eddig elfogadott tény volt, hogy a két közismert olasz és osztrák zeneszerző között nagy versenyszellem uralkodott. Ez a mindeddig ismeretlen kantáta azonban cáfolja ezt a közhiedelmet.

Ami szintén érdekes még, hogy egy ismeretlen harmadik név is felbukkant az eredeti kottákon: egy bizonyos Cornetti neve is olvasható Mozart és Salieri neve mellett.

Forrás: Repubblica.it

O. M.